Варна пред бедствено положение

  • 15 май 2015 11:56

  • 4369
  • 0
Варна пред бедствено положение
©

Очаква се във Варна да бъде обявено частично бедствено положение поради свлачището на крайбрежната алея в Морската градина. Това обяви пред журналисти областният управител на Варна Стоян Пасев, предаде  „Фокус”.

По този начин ще се даде възможност на властите да предприемат спешни мерки за обезопасяването на участъка, като изразходените средства впоследствие ще бъдат покрити от Междуведомствената комисия за възстановяване на щетите при бедствия и аварии.

Първоначалните разчети показват, че неотложните дейности ще струват около 150 хил. лева. Експертната комисия, която бе сформирана след срутването на земните маси, вече е дала предписания за най-неотложните мерки, които трябва да се предприемат за обезопасяването на участъка. „Пропадането на крайбрежния скат е започнало точно от мястото, където е приключило укрепването на съседния участък”, допълни Пасев.

Проблемният участък е около 800 метра. Все още тече процедура по кадастъра. Заради реалната опасност всеки момент да се срути още земна маса Станчовата алея ще бъде затворена и за пешеходци. Дърветата в засегнатия район няма да бъдат рязани, защото кореновата им система има стабилизиращ ефект, но короните ще бъдат премахнати със съдействието на Община Варна и аварийните екипи на "Гражданска защита". Целта на орязване на короните на дърветата е да се спре допълнителното въздействие върху свлачищните процеси от вятъра. Скалните маси няма да бъдат премахвани. Днес се очаква полицията да спре движението по крайбрежната алея.

Последвайте канала на

Десислава Станева
4369 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини