25 организации искат да се спре легализирането на проституцията у нас

  • 14 май 2015 10:36

  • 1471
  • 1
25 организации искат да се спре легализирането на проституцията у нас
©

Над 25 неправителствени организации от 12 града в страната се обединиха да изразят своята загриженост в отворено писмо до управляващите, във връзка с предприетите действия от депутата Стефан Кенов за изготвяне на проектозакон, който да легализира проституцията у нас. В писмото се казва, че склоняването и въвличането към проституция само по себе си е престъпление, а търговията с човешка плът е сред най-сериозните нарушения на човешките права.

Организациите са категорични, че легализирането на тази дейност със закон ще сложи печата на обществено одобрение върху този престъпен бизнес и ще даде зелена светлина за разрастването му.

Те дават за пример горчивия опит на страните от Европейския съюз, легализирали проституцията, довел до разрастване на последната и увеличаване на трафика и сексуалната експлоатация на жени и деца.

Разрастването на нелегалната и детската проституция, увеличаване разпространението на болести, предавани по полов път, и на разходите на държавата за лечение на болни от HIV/СПИН, са сред последствията от легализацията, посочени в писмото. В писмото се изяснява, че узаконяването на проституцията противоречи на редица международни актове, които страната ни е ратифицирала и е поела ангажимента да спазва.

Гражданските организации са категорични, че е цинично да се правят сметки за постъпленията от проституция, когато става въпрос за живота и бъдещето на българските жени и деца, подлагани на физическо, сексуално и емоционално насилие от клиенти, сутеньори и трафиканти.

Абдикирането на държавата от отговорността и неспособността й да се справи със събирането на данъци и такси от клубовете и практикуващите професията “компаньон/компаньонка” у нас е още едно доказателство, че държавата няма да спечели, се казва още в писмото.

Неправителствените организации настояват да получат от управляващите становище, основано на професионално проучване на обществената необходимост и подготвеност за такава легализация, за предприемане необходимите мерки за противопоставяне на легализирането на проституцията и за провеждане на широк обществен дебат.

Отвореното писмо е изпратено до президента, министър председателя, председателя на парламента и председателите на парламентарните групи, с копие до медиите.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1471 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Реалист

2015.05.15 | 14:49

1
Защо да не я легализират , като така или иначе я има и ще я има , повечто студентки и ученички (за съжаление) проституират под една или друга форма. Другия момент е , че едни огромни пари се въртят без никакви данъци - общ доход , патенти и т. н. Просто нещата ще станат по цивилизовани и ще влязат не малко пари в опосканата държавна хазна ...

Добави коментар

Водещи новини