КНСБ постави оценка 3,5 по шестобалната система на работата на правителството

  • 11 май 2015 14:53

  • 855
  • 1
КНСБ постави оценка 3,5 по шестобалната система на работата на правителството
© Булфото

Увеличава се броят на хората, наети на минимална работна заплата/МРЗ/.

Това съобщи във Велико Търново президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/ Пламен Димитров, цитиран от БТА. По думите му 270 хиляди души получават минимална работна заплата, което е 11,6 процента от всички наети по трудово - правни отношения у нас към момента. По данни на Института за социални анализи към КНСБ, средната работна заплата у нас през 2014 година е била със 17 на сто по-ниска от тази през 1990 година. Позицията на КНСБ е да се промени договарянето на МРЗ на национално ниво, посочи Димитров.

От организацията предлагат граници, които да се актуализират всяка година в зависимост от растежа на икономиката. "Искаме долната граница на МРЗ да е 125 процента от прага на бедността, а горната да е 50 процента от средната работна заплата", каза президентът на КНСБ. Конфедерацията предлага промяна в методиката, по която се определят минималните осигурителни доходи за отделните дейности и категории на труда. От синдикатите са подготвили над 30 страници законодателни промени към Кодекса на труда. Едно от основните предложения е нарушаването на правото на синдикално сдружаване да бъде криминализирано, за да имат по-голяма тежест колективните трудови договори.

Президентът на КНСБ постави оценка 3,5 по шестобалната система на работата на правителството. Във Велико Търново президентът на КНСБ участва в дискусионен форум, посветен на цената на труда, като част от проявите свързани с 25-тата годишнина от създаването на синдикалната организация.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
855 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.05.11 | 22:31

1
koi sa tia ubitaci she da postaat ocenki na kogoto i da bilo, na men toq mi prilicha na mejdunaroden aferist

Добави коментар

Водещи новини