175 години от рождението на Екзарх Йосиф Първи

  • 05 май 2015 09:14

  • 920
  • 0
175 години от рождението на Екзарх Йосиф Първи
©

Днес се навършват 175 години от рождението на Екзарх Йосиф Първи. В Ловеч паметта му ще бъде почетена с панихида в църквата „Въведение Богородично“ в катедралния храм „Свети Свети Кирил и Методий“, съобщи БНР.

На паметника на духовника на централния площад в града, който носи неговото име, ще бъдат поднесени венци и цветя.

Лазар Йовчев, както е родното име на Екзарх Йосиф, е роден на 5 май 1840 година в Калофер. Учи във Великата народна школа във Фенер. През 1864 година постъпва в Сорбоната в Париж. Едва 35-годишен става Видински митрополит, а година по-късно оглавява Ловчанската епархия. На 24 април 1877 година той е избран и провъзгласен за Български екзарх.

За делото му разказва ловчанският митрополит Гавраил: "Екзарх Йосиф идва в Ловешката митрополия в едно много трудно време. На 2 май 1876, когато вече Априлското въстание горе-долу го потушават, избухва Новоселското. Той е работил за обединението на българите, просвещавал е българите, утвърждавал ги е в православието и в тяхната национална единтичност".

Годишнината от рождението на Екзарх Йосиф ще бъде чествана и в Разград. Гост на тържествата днес ще е вицепрезидентът Маргарита Попова.

Последвайте канала на

920 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини