Враца възражда офицерските балове

  • 05 май 2015 08:14

  • 1639
  • 3
Враца възражда офицерските балове
© Булфото (архив)

В навечерието на празника на българската армия във Враца се възражда традицията на офицерските балове. Тази вечер той ще се проведе във военния клуб в града.

За ключовото значение на офицерските балове в обществения живот на следосвобожденска Враца има много свидетелства, обобщава главният експерт от Държавния архив в града Весела Пелова, цитирана от БНР.

"Военната духова музика е била гвоздеят и центърът на празненството. Канени са били кметът, управата на града, управите на другите родолюбиви, благотворителни дружества и организации, с които офицерите заедно са движили напредъка на Враца през онези десетилетия и това е било едно голямо събитие за града. Те са били с благотворителен характер", обясни тя.

Офицерите, като най-елитната част от населението на Враца тогава, вземали много присърце нуждите на бедните, на децата, които имат нужда от подкрепа. Така че те на тези балове са събирали средства, които са дарявали за учениците, разказа още тя и допълни: "Имало един такъв много интересен критерий - на тези, които са най-ученолюбиви, с най-високи показатели в училище. И разбира се, те със своя пример, със своите блестящи балове също са ги стимулирали".

Музикален парад на военни духови оркестри, организиран от Националната гвардейска част, ще се състои тази вечер в зала "Арена Армеец София".

Последвайте канала на

1639 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.05.05 | 15:32

3
А сега на баловете ще се събират подеяния за офицерите :(, някои хора още не могат да повярват каква е действителността. Все им се привиждат някакви царе, а истината е къде по проста. Армията е отражение на обществото и докато върлува поголовна простотия няма как да се държат каквито и да било ценности, поне не и в общия случай. Но някои това ги устройва. АМИН!

2015.05.05 | 15:32

2
Все пак да се помни: военните балове във Военния клуб до 09 09 1944 бяха два пъти годишно - на Гергьовден и на Коледа.

2015.05.05 | 15:32

1
Нещо взехме да се военизираме и съвсем заприличахме на бананова република. Имаме си всичко необходимо. През това време бг народ се топи и бяга.

Добави коментар

Водещи новини