Агасян: Чакаме американците да кажат и тогава ние, нямаме достойнство пред света

  • 24 април 2015 09:02

  • 1732
  • 3
Агасян: Чакаме американците да кажат и тогава ние, нямаме достойнство пред света
© Булфото

Може би няма да бъда много словоохотлив тази сутрин, защото като всеки арменец трудно преглъщам.

Това каза в началото на своето гостуване в сутрешния блок на бТВ композиторът Хайгашод Агасян по повод 100-годишнината от арменския геноцид.

Припомняме, на 24 април 1915 г. пуснати от затвори престъпници, по подстрекателство на властите на Османската империя, започват масово избиване на арменци. За няколко години смъртта си намират около 1,5 млн. души.

Турция отрича да има нещо общо с клането. Анкара твърди, че имало евакуация на цивилно население и признава за наличие на жертви, загинали по пътя от фронтовата линия на Първата световна война към вътрешността на страната.

Броят на загиналите, посочван от Турция, е в пъти по-малък от признатите официално данни.

„Самите турци трябва да си отворят очите и да видят истината. Те просто не могат да преглътнат срама от това, което са направили преди 100 години. Сегашните турци не са виновни за това, но веднъж да излязат, да си наведат главите и да се извиняват. Защото не може да има прошка без да има покаяние“, коментира Агасян.

„Чакаме американците да кажат и тогава ние. Това е, нямаме достойнство пред света. Преди беше „Спосибо“, сега „Thank you very much““, възмути се композиторът.

Като най-съкровен спомен Агасян определя акта за раждане на баща му от 1908 година. Баща му бил кръстен Азат Ахман – на арменски „свободна граница“.
„Представяте ли си в какво настроение са били? Защото те са постигнали свободата“, коментира с усмивка творецът.

1732 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
истината

2015.04.26 | 23:28

3
Айде стига сте очерняли България. Истината е съвсем различна . България е една от малкото страни която се е държала хуманно с всякакви раси и националности . България спасява евреите си , арменците и ромите. Не случайно ромите в България и Румъния са най много , защото от Северна и Западна Европа са ги прогонили и те са били натикани по нашите земи , но никой не говори за геноцид от страна на безгрешните богати . Никой не смее да говори , че индианците са били унижени , никой не говори , че Испания , Англия са били най големите колонизатори и са завоювали и поробвали десетки страни . А България за благодарност е най бедна и най хулена , защото е преютила и евреи и роми и арменци . Честито

2015.04.25 | 12:57

1
КАТО СИ ТОЛКОВА НАДЪХАН КАЖИ ЗАЩО БЪЛГАРИЯ НЕ СПАСИ ЕВРЕИТЕ ОТ БЕЛОМОРИЕТО ,А ГИ ПРАТИ НА ЗАКОЛЕНИЕ В КОНЦЛАГЕРИТЕ НА ГЕРМАНИЯ!МНОГО ХУМАННО НАЛИ!?!
Смешници:

2015.04.26 | 18:29

2
Езика ли си глътнахте бе мъже на конци.От кой ви е страх бе овци.Кой ви плаши?От шепа цигани ли ви е страх бе.Никой няма да дойде да ви коли-не бойте се.Кажете ИСТИНАТА.Не можеш да скриеш нещо което си направил.Робството на България СЪЩО.

Добави коментар

Водещи новини