Оцеляла в асансьора-убиец: Иска ми се асансьорите да спрат да падат като круши

  • 22 април 2015 08:30

  • 1532
  • 0
Оцеляла в асансьора-убиец: Иска ми се асансьорите да спрат да падат като круши
©

Четирима асансьорни техници се изправят пред съда, заради инцидент, при който загина една жена, а друга пострада тежко.

Разследването на инцидента в 9-етажния блок на бул. „Цариградско шосе” установи, че въжетата на асансьора са се скъсали, а едната от аварийните спирачки не се е задействала.

След трагедията Държавната агенция по метрологичен и технически надзор оповести експертизи, които показаха куп неизправности в авариралото съоръжение. Установи се, че последният ремонт е бил извършен некачествено.

„Не съм се връщала на мястото. Много ми е мъчно за хората, близките на Цветелина, които всеки ден минават от там. Запознахме се с Цветелина в същия ден, когато падна асансьорът. Живеех там под наем”, разказа в студиото на „Здравей, България” Мария Ваклинова, оцеляла след падане с асансьор.

Тя изрази надежда, че ще има справедливост по този случай.

„Иска ми се да вярвам, че асансьорите ще спрат да падат като круши и хората ще могат да ги използват безопасно”, добави тя.

Мария призна, че след трагедията се е качвала в асансьор, но вече се оглежда колко хора има вътре, както и табелите, които са закачени там.

За деветте месеца от трагедията тя е претърпяла редица операции – на гръбнака, крака, корема, стигнало се е и до изваждане на органи.

„Не мога да кажа, че изпитвам гняв, но не искам това да се случва на никого. От този процес очаквам справедливост. Всеки трябва да поеме отговорността си. Направиха се технически експертизи. Те са много ясни. Не искам да ги обсъждам. Това е работа на съда. Стана ясно, че на глава техник се падат толкова много асансьори, че те физически нямат възможност да правят проверки”, добави Мария.

Една от съседките в злополучния столичен блок разказа, че за 9 месеца след трагедията, асансьорът в 10-етажна сграда, не работи.

„След като падна този асансьор, следващите месеци загинаха още четирима души, а няколко бяха тежко ранени с опасност за живота. Положителното нещо е, че Държавната агенция за метрологичен и технически надзор работи по конкретни мерки и стандарти. Тези промени обаче, ние ще усетим след години”, коментира за „Здравей, България” инж. Николай Маринков от Българска асансьорна асоциация.

Според него изходът е моментални мерки и вземане на решения и припомни, че има над 2000 необезопасени асансьори.

„Отговорността е на всички нас. Собствениците на асансьори са длъжни да поддържат асансьорите си и да извършват необходимите ремонти по тях. Но много от хората се опитват да си спестят пари за техническа проверка. Техниците от своя страна, за да си запазят клиентите, правят компромиси и не правят ремонти, а проверяващите не проверяват много добре техниците”, коментира инж. Николай Маринков от Българска асансьорна асоциация.

По думите му след инцидентите са се извършили множество проверки, които показали, че в някои от градовете почти 100% от асансьорите трябва да се подменят с нови.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1532 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини