Вярващите хора са с по-високи нива на психично благополучие

  • 10 април 2015 14:50

  • 1109
  • 0
Вярващите хора са с по-високи нива на психично благополучие
© Булфото

Шарените яйца, украсата, ароматът на козунаци, ритуалите за Великден - това са все неща, които въздействат емоционално. Без значение на религията или религиозната принадлежност, вярващите хора имат по-високи нива на психично благополучие. Това каза психологът Маргарита Бакрачева пред БТА.

"От една страна вярата създава усещането за свързаност и връзка с другите, със света като цяло. От друга страна вярата е ключът към смисъла на живота. И вярата се различава много от религията. Тя е основно вътрешната ни увереност, че не сме сами", коментира психологът.

"Семейните" празници карат хората да се замислят кое е по-ценно".

Една от опорните точки, която да ни помогне да се разтоварим от стреса, е намирането на сигурност - всеки повтарящ се ритуал кара хората подсъзнателно да се чувстват спокойни, с корени и принадлежащи към една общност. Емоционалният момент от друга страна също оказва своя ефект - всички приятни усещания, които ни напомнят за детството и с всяка година преоткриваме по нов начин, коментира експертът.

Освен в случаите, в които хората изпитват дефицит в отношенията с близките, това време, прекарано с роднините, има особено зареждащ ефект. Разбира се, роднините са тези, които най-силно могат да ни изкарат от равновесие, допълни Бакрачева.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1109 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини