Водите на река Бедечка са чисти

  • 19 октомври 2011 11:43

  • 2360
  • 1
Водите на река Бедечка са чисти
© Булфото

Състоянието на водите на река Бедечка е добро. Всички показатели са в норма. Това сочат пробите от вчерашния мониторинг, който се проведе на територията на Стара Загора.

По случай Световния ден за мониторинг на водата - 18 октомври, специалисти и ученици взеха водни проби от реките Марица, Асеновска, Черна, Хасковска, Бедечка и Воздол. Мониторинга се организира от Басейнова дирекция - Пловдив и Регионалните лаборатории към Изпълнителната агенция по околна среда. В инициативата се включиха ученици от училища от Пловдив, Сливен, Смолян, Стара Загора, Хасково и Челопеч.

В предаването Дарик кафе от студиото в Стара Загора гостуваха единадесетокласниците Вивиан Хази и Иван Петков. Те са дейни участници в инициативите към клуб „Приятели на водата". Двамата възпитаници на ГПЧЕ „Ромен Ролан" се включиха и във взимането на проби от р. Бедечка. Екозащитниците с радост разказаха, че пробите са показали добро състояние на реката. Киселинността, наличието на кислород и температурата са били в допустимите норми. Водата е бистра, но има битови отпадъци. Все пак младежите са доволни, че сега има по-малко боклуци от преди.

Десетимата „приятели на водата", които участваха във взимането на проби в Стара Загора получиха сертификат за свършената работа и оказаната помощ на специалистите.

Ръководителят на Клуба и преподавател в гимназията - Райна Джогова, сподели, че от 4-ти до 6-ти ноември децата ще участват в Официална парламентарна сесия на младежки воден парламент на България. Останалите участници ще са от София, Пловдив и Каварна. Срещата на младите еколози ще се проведе в Каварна. Темата на форума е „Водата - култура, история, екология". Клуб „Приятели на водата" има лидерски функции при учредяването на Младежкия воден парламент.

На 18 октомври в цял свят свят се провежда мониторинг на качеството на водата, като се наблюдават ключови показатели за здравето на хората и жизнеспособността на екосистемите.

Последвайте канала на

2360 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ичко

2012.01.10 | 14:21

1
аз съм от стара загора и това на снимката няма нищо общо с бедечка то това на снимката да не е нил в нашата миличка родинка такава река няма като тази на снимката

Добави коментар

Водещи новини