Жълтите и червените яйца са опасни!

  • 07 април 2015 08:15

  • 2059
  • 0
Жълтите и червените яйца са опасни!
©

Жълтите и червените яйца по Великден са най-опасни. Причината за това са синтетичните оцветители, с които се боядисват. Единствената натурална и безвредна боя е зелената, защото тя е направена на основата на хлорофила.

Този цвят е отбелязан като Е 140. Това обясни специалистът по хранене проф. Донка Баева пред „Телеграф”. Изкуствените багрила са най-опасни за децата. Черупките на яйцата са толкова крехки, че често белтъкът им се боядисва. Попаднали в стомаха заедно с храната, боите могат да предизвикат възпаление на стомашно-чревната лигавица у децата, алергични реакции като обриви и астматични бронхити и дори свръхвъзбудимост.

Е-тата, вложени в боите, са разрешени за употреба, но поединично в съответно количество. „Точно в този ден децата ни ще изядат няколко яйца. Козунакът ни също ще бъде с изкуствени оцветители. Близалките и бонбончетата също присъстват в празничните дни като лакомства. Всички те са боядисани по същия начин, със същите оцветители. А оцветителите са най-рисковите от всички познати Е-та”, обяснява проф. Донка Байкова.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2059 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини