Родители се жалват от градина: Детето ни спи в склад

  • 06 април 2015 13:32

  • 3177
  • 5
Родители се жалват от градина: Детето ни спи в склад
©

Момиченце на 6 години спяло в ниша-склад за играчки и други вещи в ЦДГ N19 “Конче Вихрогонче” в Шумен. Елиф Халилова не можела да спи от 13 до 15 ч., двете учителки на предучилищната група я местили на различни креватчета, но накрая се озовала в малкото пространство зад гардероба, информира "Труд".

“Лежа в дупка. Тъмно и страшно е” - това признала миналата седмица малката пред родителите си Айсун и Севим Исмаилови. Те вече са подали жалби до общината, областната управа и медии за несправедливото отношение и са категорични: “Ще съдим детската градина за психотормоз.” Според малката “спането в дупка” като продължителност е от времето на Дядо Коледа, а според учителките й Боянова и Генкова траяло само 2-3 дни. Сложили я там, за да си почива по-добре, да бъде на спокойствие, а не за да я наказват. Според тях през дните зад гардероба детето спяло.

Според майката обаче неволите с детето започнали от новата година - Елиф започнала да се изпуска в гащичките и в градината не били доволни. У дома момиченцето започнало да настоява да спи на светло с лампа, непрекъснато си гризяла ноктите на ръцете и краката. Така до миналата седмица, когато родителите чули странното признание и отишли на място да проверят. Севим поискала да й покажат леглото на Елиф и г-жа Боянова първо я завела при едно креватче с чужда пижама. Щом зърнала гардероба в дъното на спалнята, майката се сетила къде е описваната “дупка” и започнала ужасена да снима с мобилния си телефон.

“Детето ми се роди в 7-и месец, недоносено и със сърдечен проблем. Има Тетралогия на Фало и е оперирана. Питах ги знаят ли за това? Не били чували, а медицинският й картон е в градината. Аз не смея да й се карам, за да не заплаче...”, гневи се Севим. Директорката Юлияна Пантелеева уверила майката, че не е знаела къде спи Елиф.

Пред “Труд” каза, че ще наложи “мъмрене” на учителките, защото не са съобразили, че детето може да сметне преместването зад гардероба за наказание. От персонала коментират, че и други деца са слагани да спят в преграденото пространство, когато групата е по-голяма и недостига място в общата спалня. Казват, че реакцията на родителите може да е продиктувана, защото изключили Елиф от участие в приказка, докато боледувала и това подразнило родителите. Чакат я да се върне и ако желае, може да бъде във втората подготвителна група.

От миналата седмица Елиф има болничен от психиатъра д-р Мария Хринчева, пред която също описала дупката-склад. Установена е фобийна симптоматика. Родителите не искат да я връщат в същата градина, макар че я записали там през септември миналата година по препоръка на доволна майка. Преди това живели в община Венец. “Не ми е мъчно, искам при добри хора”, казва и детето.

Комисия от община Шумен е извършила проверка в четвъртък и ще излезе с доклад и становище по случая, каза Йорданка Димитрова, старши експерт “Организатор предучилищно възпитание”.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3177 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2015.04.10 | 17:12

1
А къде да я сложат, за да не пречи на другите деца? Да й назначат личен възпитател? Моето дете също не спи на обяд и по тази причина си я прибирам в къщи. Не ми е лесно, но иначе ще пречи на другите деца. Тия смятат, че държавата трябва да им гледа детето.

2015.05.23 | 15:53

5
Госпожо, в детската градина детските учителки са още и специалисти, или би трябвало да са такива. Няма дете, което да не може да бъде приспано. Вярно, изискват се повечко усилия, като приказка, даже и да се гушне и т.н. Не, не казвайте и дума, защото това са Деца. А учителките разбира се бързат да седнат на приказка, да чоплят семки, да оправят клюките. Не си вземайте детето, о сотавете ония пачи да си заслужат заплатите. На никого не му е лесно.
ВАЖНО!!!

2015.04.13 | 22:48

4
Хора за нищо на света не ходете да работите в Елените! На Елените не плащат и се държат отвратително с работниците (персонала) и те настаняват в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!
плащач

2015.04.13 | 22:47

3
Кога ще те отпусне дрогата бе елен?Бегай бързо на терминал 2 там ще ти платят.

2015.04.13 | 22:47

2
Кажи къде точно си работил на Елените и какво!?

Добави коментар

Водещи новини