Възможни са известни повишения на водните нива в цялата страна

  • 31 март 2015 11:39

  • 703
  • 0
Възможни са известни повишения на водните нива в цялата страна
©

Днес и утре, вследствие на високите температури, снеготопенето, прогнозираните незначителни количества валежи, високата почвена влага и оттичането на реките, са възможни известни повишения на водните нива в цялата страна, съобщи на сайта си МОСВ.

Водните количества на наблюдаваните реки в цялата страна са над праговете за високи води. С повишено внимание се следят водосборите на реките Тунджа, Марица и Арда. В Дунавския басейн се очакват повишения в реките Огоста, Искър, Вит, Осъм, Янтра и Русенски Лом. В река Искър прогнозираните водни количества за днес, на 1 и 2 април, ще са около и над средната многогодишна стойност. Водните нива през следващите два дни ще са над прага за внимание. Високите нива в средното и долното течение на реката са в резултат на притоците й, отбелязват от МОСВ.

В Черноморския басейн са възможни повишения в реките Провадийска и Камчия. В Източнобеломорския басейн се очакват повишения в реките Тунджа, Марица, Арда и Бяла.

В Западнобеломорски басейн се очакват отново известни краткотрайни повишения във водосборите на реките Места и Струма. Нивото на река Тунджа при Елхово е над оранжевия праг (риск за тревога), като по прогноза се очаква нивото да достигне пика си и да бъде непосредствено под червения праг (тревога), отчита системата за ранно предупреждение.

Нивото на река Мочурица при с. Воденичане е над оранжевия праг за предупреждение (риск за тревога), като плавно се повишава. Прогнозирано е, че на 3 април ще падне под него.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
703 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини