Николай Пехливанов обещава евтино осветление в столицата

  • 18 октомври 2011 14:50

  • 879
  • 1
Николай Пехливанов обещава евтино осветление в столицата
©

Уличното осветление в София е лишено от логично разпределение и професионално управление, което го прави неефективно и скъпо за софиянци. Това смята кандидатът за кмет  на столицата от "Атака" Николай ПехливановНиколай Пехливанов Николай Янков Пехливанов е роден на 05 март 1972 година в град Бургас. Той по професия е инженер., съобщиха от пресцентъра на партията.

Пехливанов дава пример как докато по-голямата част от кварталите са тъмни, то осветлението по редица булеварди, като южната дъга на Околовръстното шосе, са с прекомерно нагъсто и силно светещи лампи, което заслепява шофьорите.

Според кандидата за кмет липсва стратегическо управление - докато през 1901 г. София е градът с най-модерно улично
осветление, то през 2011 г. е на дъното на класацията. В столицата има над 80 000 осветителни тела, които би трябвало успешно да разпръскват мрака, но все пак София не прилича на нито една друга европейска столица, смята кандидатът на "Атака".

Същевременно в България уличното осветление струва два пъти и половина повече, отколкото в Германия и Холандия, сочат данните на "Атака". Те показват още, че за осветеността на София през 2010 година разходите възлизат на 7 млн. лева.

Пехливанов предлага внедряване на система за контрол и управление на уличното осветление в София, която би спестила
около 3 млн. лв. Половината ще бъдат от намалена електрическа енергия, а 1.5 милиона лева ще бъде от намалени разходи за експлоатация. Има големи възможности за намаляване разходите за експлоатация на уличното осветление - всичко това зависи от стратегията, която се възприеме от експлоатиращото предприятие.

Въвеждането на такава система в София възлиза на 4.5 млн. лв. и за една година капиталовите вложения се възстановяват.
Според Пехливанов е необходимо да се направи конкурс за фирма, която да управлява столичното осветление.

Последвайте канала на

БТА
879 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
up

2011.10.18 | 15:42

1
ei da gi eba, ako moje6e si4ki da razsujdavat za dobroto na Balgariq i da re6avat redica problemi kato tozi 6tehme da sme mnogo naprede, ama NE samo predi izbori za pove4e izbirateli, pak utre pak zleosveteno BG na troini ceni...

Добави коментар

Водещи новини