Свлачище от 8 декара заплашва да погълне къщи в смолянско село

  • 30 март 2015 10:33

  • 699
  • 0
Свлачище от 8 декара заплашва да погълне къщи в смолянско село
© Булфото (архив)

Свлачище от 8 декара се активизира в смолянското село Оряховец, община Баните. Къщите на над 20 души са застрашени от земната маса. Най-пострадали са две семейства, на които вече са връчени заповеди за евакуация, съобщи БНР.

Земята се е сцепила само за ден след обилното снеготопене и дъжд. Свлачищните процеси действат на площ около 8 декара над къщата на семейство Койнарови: "Пукна ей тука нещо и в 3 часа и 10 минути го погледнах часовника, станах и не можех да заспя. Викам, то тръгна дувара... На тия гладни години, в тая сиромашия – къде да вървиш? Няма път. Ей го. Цял живот съм се мъчил, без път... няма живот вече".

Другата потенциално застрашена къща е на семейство Карамитеви: "В пукнатините слагам клечки. Ето, преди малко падна. Тя ми дава знак, че постоянно върви, отваря пукнатината. По-миналата вечер усетих, че вратите не се затварят. Като се прибрахме и аз, и мъжът ми – какво да видим? То навсякъде се нацепило – стени, врати, мазилките вече капят. Нямаме къде да отидем. Ние сме сами жени, без родители. Майка ни е при нас. Няма къде да отидем".

Кметът на Оряховец Невен Белчев се надява на помощ от държавата: "Много е опасно. Връчени им са писма на тези семейства и съм им предложил да се преместят в старото кметство. Имам там четири стаи, но няма санитарни възли и т.н. И продължава, продължава от вчера насам. Днеска, като гледам, поне още с 10 метра се е увеличила тази пукнатина".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
699 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини