5 млн. лв. за щетите от бедствията заделя АПИ

  • 13 март 2015 18:10

  • 725
  • 0
5 млн. лв. за щетите от бедствията заделя АПИ
© Булфото

Около 5 милиона лева от бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" са предвидени за отстраняването на нанесените от природните бедствия щети по пътищата. Парите обаче са значително по-малко от необходимото за ремонтите, които се налагат от началото на годината. Въпреки това, от агенцията уверяват, че ще посрещнат най-неотложните щети.

Реалната оценка на щетите по пътната инфраструктура ще бъде ясна едва след стопяването на снега. Отсега обаче специалистите очакват поражения най-вече по съпътстващата инфраструктура - мантинелите и отводнителните съоръжения, посочи инж. Георги Златев от АПИ.

10-12 милиона са необходими за възстановяването на тази инфраструктура. Надяваме се, да няма сериозни поражения по пътната инфраструктура сега при снеготопенето, но ако такива бъдат установени ще потърсим възможности и механизми за допълнително финансиране и осигуряване на проходимост на тези пътища, обясни той.

Друго съществено перо на разходите ще поемат активираните от дъждовете и снеговете свлачища. В зависимост от финансовата рамка, която има агенция "Пътна инфраструктура" или пък предоставените целеви средства за борба с тези неприятни геодинамични процеси и явления, ние ще имаме възможност да реализираме поетапно всеки един от разработените проекти, каза още инж. Златев, цитиран от БНР.

Тъй като средствата на агенцията са разчетени до край, средства ще се търсят и от Междуведомствената комисия. Но спешните участъци ще бъдат ремонтирани веднага.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
725 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини