Водата изчезна, топят сняг за пиене

  • 12 март 2015 07:47

  • 1400
  • 0
Водата изчезна, топят сняг за пиене
©

Баби и дядовци топят сняг, за да не умрат от жажда, в застинатите от преспите кърджалийски села, пише в. "Телеграф".

На много места чешмите пресъхнаха, а минералната вода бе изкупена от магазините още в първите дни на бедствието. Хората си набавят течност за миене, като топят снега, който е в изобилие. Някои дори рискуват да я преваряват и прецеждат през тензух, за да става що годе за пиене, разказаха селски кметове. Въпреки рискованата практика към момента няма регистрират бум на стомашно-чревни инфекции в засегнатите райони.

Откъснатите от света села са се обърнали на битпазар. Хора търгуват помежду си всички стоки от първа необходимост. Търси се всичко - от стари одеяла, ботуши и галоши, до хранителни продукти. Пазарлък за цената няма, всеки дава колкото има. Размяната често е натурална.

Сред най-търсените продукти в оставените без ток села са свещите и газените лампи. Още първия ден беше изкупен целият наличен хляб, разказват магазинери. Най-големият проблем обаче възникнал с водата.

Веднага се навъдили и спекуланти, които надули цените на стоките от първа необходимост за изпадналите в недоимък възрастни хора. Най-скъпи се оказали варивата и тестените изделия от рода на макарони и кускус, чиято цена стигнала до 5 лв пакета. Сиренето също достигнало невероятни суми, разказаха близки на хората от бедстващите села.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1400 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини