Очаква се всички язовири на територията на област Кърджали да прелеят

  • 09 март 2015 17:56

  • 1957
  • 1
Очаква се всички язовири на територията на област Кърджали да прелеят
© Булфото

Всеки момент се очаква всички язовири на територията на област Кърджали да прелеят. Това съобщи за Дарик техническият директор на „Напоителни системи" инж. Валентин Славов.

От държавното дружество успокоиха, че няма опасност за населението.

Славов увери, че постоянно се събират данни да състоянието на реките, дигите и язовирите между екипите на кризисните щабове в страната. „От три язовира изпускаме водни количества. Язовир "Пчелина" прелива целогодишно и от язовир "Тича" изпускаме 15 кубика в момента превантивно. Всички други язовири в момента не изпускаме неконтролирано или пък да прелива".

"Най-критичен е язовир "Жребчево", който в момента е на 331 млн. кубически метра, има още 45 млн. кубически метра. Няма опасност за населението. В момента преливат по-малки язовири, които преливат главно в района на Хасково, Книжовник, Мандра, Езерово и предполагам, че ще прелеят и всички язовири, които се намират на територията на област Кърджали, ако не днес, то през следващите дни. Ние поддържаме контакти там, уведомени са хората и няма пряка опасност от нито един язовир за населените места под тях, но все пак хората там са уведомени", обясни Славов.

Проблеми има малко по корекциите на реки, тъй като реките са пълни повече, отколкото трябва за момента и има повредени участъци, които не са възстановени и може би ще бъдат залети на някои места земеделски земи. Никъде няма пряка опасност за населението, успокои инж. Валентин Славов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1957 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
FM

2015.03.09 | 18:47

1
Като прелеят. На хората ще им върви като по вода.

Добави коментар

Водещи новини