3 лв. на ден се дават за чистотата на трамваите в София

  • 09 март 2015 10:53

  • 1303
  • 0
3 лв. на ден се дават за чистотата на трамваите в София
©

На фона на вида на градския транспорт може би ще прозвучи невероятно, че част от превозните средства се чистят всеки ден или поне за това плаща общинската фирма "Столичен електротранспорт". В момента се търсят фирми, които да поддържат чистотата в тролеите и трамваите. Това става ясно от обявената обществена поръчка за поддръжка на чистотата в превозните средства за следващите две години. Общата стойност на поръчката е 1 219 461 лв. без ДДС, като е разделена на четири обособени позиции, съобщават  от вестник СЕГА.

От отделните индикативни суми става ясно, че на всяко превозно средство се отделят по-малко от 3 лв. на ден. В първата позиция влизат трамваите от депо "Красна поляна", които са 115 на брой. Според обявлението тази поддръжка струва 239 819 лв., или по 2085 лв. на трамвай за две години, което означава, че на ден почистването на една мотриса излиза 2.85 лв. Втората е за трамваите от "Банишора" - 100 броя плюс 65 тролея. Нейната стойност е 333 490 лв., или 2021 лв. за превозно средство, а на ден се падат 2.76 лв. Третата позиция е за 103 трамвая от депо "Искър" и 64 тролея, а последната обособена позиция е за почистване на пероните на спирките и трамвайните обръщала. Тук сметките показват, че почистването е най-евтино на превозно средство - по 2.54 на ден. За почистването на спирките и пероните пък е предвидено да се дадат 336 хил. лв.

"Не е добре да се правят сметки, преди да са избрани фирмите, а и броят на превозните средства, които ще се чистят, е по-малък от този в поръчката, защото се плаща за реално свършена работа, а и не винаги всички средства са в движение", коментира пред "Сега" изпълнителният директор на "Столичен електротранспорт" Евгени Ганчев. По думите му нито един тролей или трамвай не може да излезе от депото, ако не е чист. Другата общинска фирма - "Столичен автотранспорт", обаче не полага такива грижи за автобусите. Последната поръчка на фирмата за почистване е от 2008 г., като е била със срок 3 г.

Последвайте канала на

1303 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини