Повече българска музика в националния ефир

  • 23 февруари 2015 09:47

  • 1147
  • 0
Повече българска музика в националния ефир
©

Предложението на Глас Народен от края на миналата година за въвеждане на задължителна квота за българската музика в субсидираните от държавата медии намери подкрепа в лицето на Министерството на културата и Комисията по култура и медии към НС.

“Това ще запази българската идентичност, ще даде възможност на много български творци да продължат да творят, като знаят, че има къде да бъдат излъчвани и най-вече това ще вкара свежи пари в българската култура, тъй като парите от авторски права в голямата си част излизат извън България.”, коментира Петър Петков, член на изпълнителния съвет на Глас Народен по време на заседанието на Комисията по култура и медии.

“Аз съм готов докато съм министър да седнем, да правим поправки в законите, ще ги представим в Комисията по култура, ще дойдем да си защитим законите и съм готов за работа.”, каза културния министър Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко като допълни, че се чувства длъжник по отношение на българската музика, тъй като до сега е говорено основно за книги и за театри.

Министър Рашидов бе категоричен, че няма държава, в която 100% да се излъчва чужда музика, като призова за поправка в Закона за телевизия и радио, касаеща конкретно българската музика.

"Музиката е основна част от културата на нацията. Имаме седем опери - държавни. Ние сме 6-милионна държава. Италия има пет опери. Даваме си сметка, че тези опери имат и балет, и музика, и оркестри. Имаме осем филхармонии. Това са все хора, които са в областта на музиката. Разбира се тук, по-скоро, трябва да говорим за съвременната музика. Тя не бива да бъде игнорирана", каза още министъра.

Той изрази също и надежда, че повече млади хора и изпълнители ще се включат в националните съвети, за да може квотата им да се увеличи.

Последвайте канала на

Novini.bg
1147 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини