Учители, продавачи и строители ще са най-търсените професии

  • 23 февруари 2015 07:09

  • 1992
  • 1
Учители, продавачи и строители ще са най-търсените професии
©

Продавачи, строители и учители ще са най-търсените кадри на пазара на труда през следващите 4 г. Това показват прогнози на социалното министерство за трудовия пазар до 2018 г. „Строят се все повече търговски центрове и е нормално да се търсят строители и продавачи”, съобщава „Монитор”.

Очакванията на министерството са от тази година до края на 2018 г. свободните места за продавач-консултанти да се увеличат с близо 22 000, като в тази графа обаче от ведомството са сложили и автомонтьорите. Така след 4 г. всеки пети работник ще е нает в сектор „Търговия и ремонт на автомобили”.

От тази година на пазара на труда ще се увеличи търсенето на строители и след 4 г. в сектора ще са заети 216 000 души

Все по-търсени ще стават и учителите, показват данните на социалното министерство. За 4 г. свободните места в образователните институции ще нараснат с 8725 или с по 2000 на година. „Ръстът на свободни позиции се дължи главно на факта, че в момента повечето учители са в предпенсионна възраст и някой трябва да ги наследи”, обясни още Христов. Според статистиката обаче едва 10% от обучавалите се в специалност „Педагогика” стават учители. Останалите се преквалифицират, без да са прекрачили училищния праг в ролята на преподаватели. Статистиката се потвърждава и от Българска стопанска камара, която отчита, че 80 на сто от висшистите практикуват професия, различна от специалността им.

Въпреки това според проучването „Ключови данни за образованието в Европа” от 2012 г. родните висшисти успяват да си намерят работа по-бързо от европейските си връстници. Според изследването, след като напуснат ВУЗ българите си намират препитание за 4 месеца, а европейците за 5,1 месеца. За сметка на това нашенците нерядко се трудят на позиция, изискваща по-ниско образование. През миналата година 137 800 българи са били свръхквалифицирани за позицията, която заемат. Други 77 800 служители пък са били наети на длъжности, изискващи по-висока от тяхната квалификация.

Последвайте канала на

1992 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
маркетинг

2015.02.23 | 14:02

1
Предлагането определя търсенето - ако имаше само строители, това щеше да се търси.

Добави коментар

Водещи новини