Два пъти по-големи глоби на пътя през почивните дни

  • 18 февруари 2015 20:51

  • 2138
  • 3
Два пъти по-големи глоби на пътя през почивните дни
©

Двойни глоби на пътя през празничните и почивните дни. Предложението е част от промените, които експерти готвят, за затягане на контрола при движението, информира Нова ТВ.

Статистиката в това отношение е категорична, че най-много пътни инциденти, често и с фатален изход, стават именно през уикендите, както и през празничните дни. Данните показват, че годишно общо загиналите в един от почивните дни са 106 души. В делничен ден средно жертвите са 83.

Забързани в трафика, шофьорите, често пренебрегват забраните на пътя. А последиците нерядко са фатални. Показва го и статистиката. "Дните петък, събота и неделя наистина са травматични, стават най-много катастрофи, тъй като и трафикът тогава е най-оживен", заяви Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

"Интензивността е по-голяма и всяка грешка или провинение много лесно преминават в пътно-транспортно произшествие", допълва Алекси Кесяков от Комисията по проблемите на безопасността на движението.

Затова за всяка грешка на пътя експертите искат двойна глоба. В някои съседни държави, като Сърбия например, шофьорите се наказват двойно и ако прекрачат правилата в присъствието на дете.

По-солени глоби се обмислят и за шофьори, които нарушават правилата, докато возят пътници. За 4 години смъртта си в катастрофи са намерили над 700 пътници, а ранените са почти 11 400.

Глоби ще има и за пътници, които се качват при водачи – без книжка или "Гражданска отговорност", или такива които си позволяват да карат пили или дрогирани.

И още една стъпка към повишаването на контрола – депутатите от Транспортната комисия окончателно върнаха фишовете от мобилните камери на КАТ. Предстои узаконяването им да се приеме от депутатите и в пленарната зала.

Последвайте канала на

2138 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.02.19 | 12:11

3
"Нормално" положение при това избрано правителство. Очаквайте още изненади, скоро и " данък въздух" !

2015.02.19 | 12:11

2
интересно колко влиятелна групировка е кат , ползва мнения на пострадали ? на псевдо граждански организации и мафиотски експерти за да получи двойни наказания ???? 95% от каращите опасно са свързани с структорите за безопасност, защо ??? закрила ???безнаказаност ???е вече на няколко пъти и Аз мисля да сляза и да нашамаря пикльовци на пътя , но всички се оказват лигитимни милиционери , е КАКВО да направя ???

2015.02.19 | 07:58

1
:D ega si tupacite jalki nikakvi usloviq za bizne i pravene na pari ne mogat da suzdadati gledat da oo6u6kat naroda. nakraq 6te svur6i vsi4ko s kalu4ka za vsi4ki partii mi se struva

Добави коментар

Водещи новини