Извратеняци пъшкат на тел. 112

  • 12 февруари 2015 08:10

  • 1017
  • 0
Извратеняци пъшкат на тел. 112
©

Извратеняци използват спешния телефон 112, за да пъшкат на операторките или да ги питат подробности за бельото им. Обажданията на сексманиаците са само една малка част от всички нерегламентирани повиквания, които за изминалата година са над 3 милиона, пише в. "Телеграф".

Това стана ясно вчера след отбелязването на европейския ден на телефон 112, по време на който беше акцентирано върху фалшивите обаждания, които ангажират огромен ресурс и блокират линиите за истински нуждаещите се.

Нерегламентираните обаждания могат да се разделят на няколко групи, обясни началникът на група "Обслужване на спешни повиквания" Малвина Биримирска. 56% от тях попадат в категорията на случайните набирания. При тях абонатът, без да иска, е натиснал някое копче на телефона в джоба си и вероятно е активирал бързите повиквания. Тогава операторите чуват само периферен шум.

На второ място е групата на злонамерените граждани, които се обаждат, за да си излеят гнева на служителите, да ги псуват, без да съобщят за инцидент. Не са малко случаите и на деца, които вземат телефоните си от родителите и се обаждат на майтап.

"Случва се операторът да чуе детски глас, който съобщава нещо, след което се чува смях", разказа Биримирска. Има регистрирани случаи и на хлапета, които съобщават за несъществуващи пожари с пострадали или катастрофи. След т.нар. абонати, които постоянно ангажират линиите, са и психичноболнии хора.

Когато няма какво да правят, се случва да набират по цяла нощ 112. Други пък, които са напълно здрави, решават, че могат да поискат информация за времето, разписанието за влаковете или просто да попитат служителите колко е часът. Така всеки ден през 2014 в центровете на спешния номер са приемани по 8644 фалшиви обаждания.

Регистрирани са над 5 млн. позвънявания. 2 084 743 са били с конкретни искания на граждани за оказване на помощ (реални сигнали), като 1 396 570  са били насочени към службите за спешно реагиране, защото наистина са били неотложни. Системата позволява по клетката на мобилния телефон да се локализира местоположението на подаващия сигнал с точност до 20 метра, ако звъни от града. Когато се звъни от планински региони, откриването в по-трудно, защото там обикновено клетките на мобилните оператори са по-малко и една покрива голям периметър.

Глобата за обаждане на тел. 112, което не е по предназначение, е от 200 до 1000 лв. За подаден неверен сигнал за пожар например се увеличава на от 2000 до 5000, а когато службите са ангажирали ресурс и са изпратили пожарни коли, скача до 20 000 лв. От дирекция "Национална система 112" обаче не успяха да посочат за колко от подадените фалшиви сигнала са наложени глоби, защото те се съставят от областните дирекции на МВР. "Има санкционирани, защото някои от редовните ни абонати спряха да се обаждат", разясниха от спешния телефон.

Novini.bg
1017 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини