Работодателите плашат да напуснат НСТС

  • 10 февруари 2015 15:16

  • 1191
  • 2
Работодателите плашат да напуснат НСТС
©

Работодателските организации заплашиха да напуснат Националния съвет за тристранно сътрудничество.

В обща декларация работодателите заявяват, че съветът не се е събирал на редовните си занимания вече два месеца и половина, а през този период се вземат важни за страната решения като промените в Кодекса за социално осигуряване. Според организациите тристранният съвет се е превърнал в „неработещ, бутафорен и изпразнен от съдържание орган", предава БНР.

Съветът за тристранно сътрудничество не е заседавал от повече от два месеца и половина, като не са обсъждани дори важни теми като прехвърлянето на вноските за втора пенсия, обясни Васил Велев: "Този крещящ пример със законопроект, приет за пет дена, който променя модела на пенсионната система е нещо, което всъщност е недопустимо".

Велев подчерта, че важни законопроекти, които засягат трудово-правните отношения, се внасят от депутати и не минават през разглеждане в Министерски съвет. По този начин се заобикаля Тристранния съвет: "Призоваваме да бъде възстановен тристранният диалог, защото някак си политиците си станаха самодостатъчни в сложната конфигурация управляваща коалиция и подкрепящи партии и диалогът се води между тях, а за тези въпроси императивно европейското законодателство и международното право, че тези въпроси трябва да бъдат съгласувани, трябва да бъдат обсъждани в тристранния формат".

И още един пример, срещу който работодателите категорично възразяват: "Не е обсъждана и минималната работна заплата в Националния съвет за тристранно сътрудничество, което е дефект на самото постановление и всъщност работодателските организации вече взеха решение и ще оспорват във ВАС това постановление".

От началото на януари минималната работна заплата се увеличи с 20 лева до 360 лева. През юли ще има още един скок с нови 20 лева.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1191 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Богдан

2015.02.11 | 08:25

2
Работодателите ще направят най добре да напуснат страната. Като не могат да дават заплати какви работодатели са ? Селски чорбаджии . Преминават всякакви граници и скоро ще ядат хурката .

2015.02.11 | 06:36

1
90% от работодателите са кожодери!

Добави коментар

Водещи новини