Отпускат 5 млн. лева за археологически разкопки около магистралите

  • 10 февруари 2015 14:33

  • 2242
  • 0
Отпускат 5 млн. лева за археологически разкопки около магистралите
© Булфото

Около 5 млн. лв. ще отидат за археологически проучвания на изграждащите се магистрали, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) във вторник.

Средствата ще отидат за завършване на археологическите проучвания на участъка от Дупница до Благоевград (лот 2) на магистрала "Струма", отсечката от Оризово до Димитровград (лот 1) на магистрала "Марица", както и за Западната дъга на Софийския околовръстен път и на Северната скоростна тангента.

През 2014 г. са били осигурени 5.35 млн. лв. за проучването на 20 археологически обекта.

По-голямата част от тях – над 4.27 млн. лв., отидоха за участъка от магистрала "Струма". Така в местността "Деве Барган" край село Мурсалево, археолозите откриха неолитно селище, което е уникално за Европа, според оценката на археолозите.

Находката е от ранния неолит и е на 8000 г. Според експертите селището е изграждано в продължение на десетилетия и е било с изключителна планировка – с три успоредни улици и няколко напречни, които са оформяли "квартали" с по няколко къщи. Древното селище е съществувало през VІ хилядолетие пр. Хр., а в последствие е било опожарено.

Пътната агенция предприе мерки част от археологическия обект да бъде запазен и експониран на място. Изготвен е проект за изграждането на подпорна стена, с което ще се осигури съхраняването на 3270 кв. м от площта на неолитното селище, попадащо в сервитута на магистралата. Идеята е да се направи нещо като музей на открито, който да се посещава от спиращите за почивка на магистралата.

За археологическите разкопки на строящата се магистрала "Марица" са изхарчени около 1 млн. лв. през 2014 г.

Последвайте канала на

2242 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини