Пчелите умират от глад

  • 10 февруари 2015 10:40

  • 5141
  • 1
Пчелите умират от глад
©

Лашкането на температурите нагоре-надолу тази зима - ту студ и мраз, ту рязко необичайно запролетяване, се оказва убийствено за пчелите. Те буквално мрат от глад! Ако пчелното семейство гладува през зимата, обикновено за това са виновни стопаните му.

През есента не е било зазимено с достатъчно и качествени хранителни запаси. Сега обаче положението е по-страшно, жалват се масово пчелари, пише в. "Всеки ден".

Температурните промени през зимата са много опасни за пчелните семейства, сочат от бранша. Резките скокове на градусите от топло към студено и обратно водят до повишена дейност сред пчелите. Един вид те се размърдват на няколко пъти, при затопляне мислят, че е дошла пролетта и дори започват възпроизводство. Всичко това води до консумация на повече храна.

А всяко едно рязко застудяване ги връща назад и ги подлага на риск. Така след консумацията на повече храна и последвало застудяване може да се стигне и до гладна смърт, категорични са специалистите. Както и до повече болести напролет. В същото време заради липсата на средства пчеларите не можели да си позволят по-качествени - съответно по-скъпи лекарства за борба със заболяванията.

Така и оцелелите от глада пчели ги заплашва повишена смъртност през пролетта. Част от пчеларите, пак заради липса на пари, още през есента не били извършили достатъчно дори и за нормални условия подхранване на пчелните семейства. А повечето стопани само се молят кошерите им да оцелеят.

От бранша вече прогнозират не само скок в цените на меда тази година - може и двойно. Големият проблем е, че българските пчелни продукти ще са кът. Още повече, че над 60% от родния мед заминава зад граница, а повечето договори за износ вече са сключени. Най-много отива за Германия, Италия, Франция, Испания.

В същото време пчеларите нямат никакво намерение да си развалят чужбинските контракти, тъй като българинът продължавал да загърбва масово ценния продукт. Оказва се, че нашенецът консумира направо символични количества - по около 250 грама на човек годишно. И се дават за пример комшиите от Турция, които хапват по над 10 кг за година.

Заради дъждовното лято през миналата година пчеларите у нас са изгубили 30 на сто от меда, който обичайно се добива у нас. А сега още преди сезона се готвят за катастрофа.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
5141 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
iliq

2016.06.21 | 13:29

1
kakvo kato e kat balgarskiq sigurno mnogo e hubav 6te si dokarame ot evropata

Добави коментар

Водещи новини