Борят снежни преспи с тонове пясък

  • 12 октомври 2011 19:26

  • 2181
  • 0
Борят снежни преспи с тонове пясък
©

И тази година голяма част от общините у нас ще използват пясък като мярка №1 в борбата с обледяванията по пътищата. Още през март т. г. от Европейския съюз препоръчаха инертният материал да не се използва.

Пясъкът е основен замърсител на въздуха в градовете и води до запрашаване. Това обаче не бе спазено през миналия зимен сезон. Няма да бъде изпълнено на много места и сега. И обяснимо - пясъкът е най-евтиният материал срещу заледяването. Антиобледеняващите смески са с цени в пъти по-високи и не са по джоба на повечето кметства.

В Бургас ще борят леда с 300 т пясък и 200 т специални смески, които не запрашават въздуха, според новите изисквания. Доставени са и 200 т луга, и 100 тона сол. В Стара Загора се използва размразяващият препарат “Айс мелт” само на стръмни улици и пешеходни зони. По останалата част на града се пръска сол и пясък в отношение 1:1.

В Разградска се запасили с количества от магнезиеви смески, които не запрашават, но не е ясно дали общината ще може да си позволи да ги ползва. В Благоевград нямат готовност да преминат само на солни смески. Затова са осигурени 100 тона луга, 20 тона сол и 50 кубика пясък. В готовност са 15 фадроми и снегорини, камиони и автогредери за разбиване на лед. За чистенето са отделени от общината 210 000 лв.

Подобно е положението и в Ямбол, където също ще ползват смеските, които не се препоръчват от Евросъюза. Там вече са осигурени 50 тона луга, 300 кубика пясък и 60 тона сол. В Търговище БКС-то също няма пари да достави модерните материали за обработване на пътищата против обледяване. Техните експерти обаче са и скептични по отношение на ефективността на новите смески.

В Хасково ще има нови изисквания към кандидат-концесионерите по чистотата - материалите, които използват, да са с ниско съдържание на глина, за да покриват изискванията на Българския държавен стандарт (БДС), който е съобразен с изискванията на Евросъюза за намаляване на запрашаването. Фирмите ще поддържат 110 км от общински пътища в града и близките села.

С 661 т осолен пясък ще си разпределят за зимата кметове и кметски наместници в Силистренско. Само за областния град са доставени отделно 100 тона осолен пясък. Сега е в ход процедура за избор на фирма, която да достави специални смеси по изискванията на Евросъюза.

Пълна готовност има само за магистралите. Всички областни пътни управления в страната уверяват, че са готови да посрещнат зимата. Осигурени са техника и смески. Минимум 110 снегорини и пясъкоразпръсквачки трябва да осигури обединение “Интегрирани инфраструктури”, което спечели конкурса за поддържане на 1021,6 км републиканска пътна мрежа в Пловдивска област за 4 г. До 20 октомври трябва да е готов и оперативният план за организацията на зимното почистване от 1 ноември. Пътното отговаря освен за автомагистрала “Тракия”, прохода Троян-Кърнаре и високопланински пътища от подбалканския път.

От областното пътно управление в Стара Загора отчитат пълна готовност за зимата. Трите пътностроителни фирми са се запасили за поддръжката на прохода “Шипка” със 700 т сол и 1000 т пясък. Подобни количества са в запас и за прохода на републиката Хаинбоаз. За района автомагистрала “Тракия” освен сол и пясък са приготвени и 32 т магнезиев хлорид проти обледяване.

Републиканските пътища в Търговищко се поддържа от 4-годишен договор от “Пътинженеринстрой -Т” от м. г. Сега техниката на фирмата все още е по строителните обекти, но към края на месеца ще бъде подготвена за работа в зимни условия. Планът за чистене на Варненска област е готов и влиза в сила със заповед на областния управител Данчо Симеонов. Републиканските пътища и участъкът от магистрала “Хемус” на сдружение “Североизток груп”. “Хидрострой” ще бори виелиците по магистралата в шуменския й участък. От сдружението заявиха, че разполагат с достатъчно техника. Плащането е на база свършена работа и констативни протоколи.

В Силистренско пътното също прави техническа подготовка на нужната техника - 88 машини. В София машините идват до 30 мин при обилен валеж. Снегорините в София трябва да излизат да разчистват улиците до 30 минути, след като е снегът е завалял интензивно, и до час при по-слаб валеж. Това предвиждат концесионните договори със седемте почистващи фирми.

От общината вече са дали указания зимната подготовка да започне и следващата седмица ще бъде проверено дали са спазени изискванията за минимално количества смески срещу леда и нужната техника. Според договорите фирмите трябва да осигурят минимум 173 снегорина и разчистваща техника за града и 40 - за републиканските пътища.

Последвайте канала на

Novini.bg
2181 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини