Евакуират почиващи в Нареченски бани

  • 02 февруари 2015 12:34

  • 1391
  • 0
Евакуират почиващи в Нареченски бани
© Булфото

Мост на река Челеларска осъмна на косъм от срутване, а обитатели на три почивни станции бяха евакуирани от страх да не останат откъснати от света. Извънредната ситуация се разигра в курортното селище Нареченски бани, след като повече от 40 часа валя проливен дъжд, съобщава "Марица".

От рано сутринта в неделя е била ангажирана тежкотоварна разчистваща техника, която да изтегля дървета и дънери, след като часове наред те са се блъскали по моста на нареченци в района на почивната база на СБА. Този мост вече веднъж се срути преди десетина години и тогава няколко автомобила останаха откъснати от света, съоръжението се възстанови след години, припомня кметът Димитър Бакалски. Затова разпоредих още заранта превантивно да се опразнят трите почивни бази, които се намират от насрещната страна на опасния мост, допълни той.

Заради продължителните дъждове под вода остана и участък от моста на Белишка река над Лъки, наложи се отводнителни действия от противопожарната служба и извозване на автомобилите с въжета от огнеборците. Нивото на река Белишка рязко се е покачило, но по-опасно е състоянието на десетки запушени водостоци из Лъкинско. Точно заради тях два дни водите се стичат директно на планинските пътища и се влачат парчета дървета и скална маса.

Със собствени сили сме разпоредили акция по разчистване на водостоците, за да не потъват пътищата под вода, каза кметът на Лъки Валентин Симеонов. Прелял директно върху пътя е и ведомственият водоем на ГОРУБСО край Борово, води от него са се стичали поне една нощ директно върху пътя.

"Господ този път ни опази, няма наводнени села и не стигнахме до евакуация на населените места в ниската част на региона", каза кметът на Първомай Ангел Папазов. Земеделските масиви в Първомайско и Садовско обаче вчера бяха истински пейзаж на оризища, потънали във вода, видя наш репортер. Без преливащи язовири прекара уикенда и Асеновградска община, нивото на Чая обаче застрашително се вдигна, калните бързи води часове наред влачеха дънери и дървета по течението си.

Заради бедствената ситуация в Смолянско пък хотелите на Пампорово започнаха да се изпразват. Уплашени от гнева на природата почиващи масово анулират резервации и прекъсват почивката си, бързайки да се приберат на безопасно място.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1391 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини