Бедствие в Източна България, втора приливна вълна заля Бургас (видео)

  • 02 февруари 2015 08:34

  • 7394
  • 6
Бедствие в Източна България, втора приливна вълна заля Бургас (видео)
© Булфото

Втора приливна вълна е заляла Бургас през нощта. Най-пострадал е квартал „Долно Езерово”, където са наводнени 70 къщи. Бедственото положение продължава да е в сила и в девет села в община Добрич, както и в областите Смолян, Вършец, Девин и Кърджали, съобщи БТВ.

Обстановката в област Бургас се нормализира, макар че има отделни населени места с прекъснато електрозахранване: село Габрево, община Поморие, село Емона, община Несебър, село Велика, община Царево. Екипи на ЕВН работят по отстраняване на авариите. Очаква се до обяд проблемите да бъдат решени.

Днес ще се направи оглед на щетите и ще започне изплащането на обезщетения.

По направлението Варна - Бургас е въведено ограничение единствено между Ахелой и Поморие, като алтернативният маршрут е през Каблешково. Остава затворен и пътят Зидарово - Димчево, община Созопол, обходният път е през село Извор. Затруднено е и движението в района на село Приселци. Затворен остава и пътят Айтос - Провадия.

Пристанище и Летище Бургас са отворени.

Няма данни за бедстващи хора. Постъпили са редица сигнали за имуществени щети.

В бедствено положение продължават да бъдат селата Драганово, Опанец, Богдан, Славеево, Поп Григорово, Пчелино, Ново Ботево, Батово, Бранище. Заради паднал електрически стълб продължава да е без електрозахранване село Батово. Там, както и в селата Приморци и местността „Алмалии“ в Добрич, са спрени помпените станции, което е причина за нарушено водоснабдяване на места. Има наводнени къщи и дворове в селата Славеево, Бранище, Пчелино, Ново Ботево, Богдан, Опанец, Драганово.

В село Ново Ботево са евакуирани трима души, 30 туристи аварийно са настанени в хижа в района. В село Карапелит има наводнени 20 дворни места и мази на къщи.

Пътят за село Прилеп е наводнен и непроходим. В село Ново Ботево реката е излязла от коритото си. Количеството на падналия дъжд в засегнатите райони е 64 литра на квадратен метър. В Добрич дъждът спря още във вечерните часове на вчерашния ден.

В област Смолян преливат реки Черна и Бяла.

В Попово в овладяването на ситуацията помагат и 20 военнослужещи.

Частично бедствено положение е обявено в град Стражица. Това съобщи областният управител на Велико Търново проф. Пенчо Пенчев, пред Фокус. Той обясни, че в късните часове на изминалата нощ наводнени там са били детската градина и паркът. „Имаше опасност да се наводни и птицекланицата, но за щастие не се стигна до това. Екипи поставяха чували и отводняваха мястото”, обясни проф. Пенчев.

В Стражица количеството валежите е достигнало 34,51 л/кв.м. Няма прекъснато електрозахранване. Няма пострадали хора.

В община Тополовград от снощи е обявено бедствено положение. Водите на река Тунджа са излезли от коритото ѝ и са залели дворове и долните етажи на къщи. През нощта река Синаповска е засегнала мост до село Устрем. Също засегнати в община Тополовград са селата Синапово, Чукарево и Княжево.

След падналите валежи от близо 60 литра на кв. метър вчера река Харманлийска задържа и тази сутрин критичното си ниво от 5,20 метра. В самия град Харманли са наводнени приземни етажи в квартал "Тракия". От областната администрация казаха, че няма бедстващи хора в района.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7394 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Бойко Борисов е УНИКАЛЕН лидер!

2015.02.03 | 10:59

6
Добре е, че в тежки моменти като този имаме управление способно да се справи с бедствията! Най-добрия премиер, който България е имала се нарича Бойко Борисов и той е човека който винаги е помагал на хората в беда!
Бойко Борисов е УНИКАЛЕН педераст!

2015.02.03 | 10:59

5
Помиярска държава управлявана от помияр!
Дън

2015.02.03 | 00:31

2
Бедствено положение е обявено в районите на Епир, Евритания и Етолоакарнания в западната част на Гърция, където обилни валежи предизвикаха наводнения, свлачища, прекъсване на електричеството и проблеми по пътищата,пак ли Бойко ви е виновен,комунета?
Бойко Борисов е УНИКАЛЕН педераст!

2015.02.03 | 10:59

4
Вождът и учителят, другарят генерал Боко Тиквата (най-старият комунист) е на власт. Всички предприемачи, интелигенция, учени, млади учени, ИТ специалисти, музиканти, писатели и т.н. се гответе за емиграция! Вождът и учителят, другарят генерал Боко Тиквата не търпи нищо „по-умно” от него! Ще бъдат закрити малкото останали успешни предприятия! Ще бъде съсипан най-старият Софийския университет! Ще бъде закрита най-старата институция БАН! Ще бъде нарочно орязан бюджета и спрени всички проекти! Интелигенцията ще бъде доведена до пълна мизерия! Много чужденци с бизнес в България се канят да закрият всичко! Ще ви управляват мутри, биячи, крадци и престъпници с основно и средно образование! ГЕРБ ви “управлява”! Това е началото! Отсега нататък това ви чака: смърт, насилие, психясали и самозапалили се хора, убийства на деца, кражби, обири, глад, мизерия, мрак, малоумие ... Скоро Боко Тиквата ще напълни България с араби, негри, индийци и китайци! Представете си каква помиярска държава сме щом като ни управлява идиот, като Боко Тиквата, който не е прочел една книга през живота си! Да не говорим за избирателите му! Тиквата беше обявен в доклада на американския посланик през 2005 за мутра. Това същество когато не беше на власт плюеше България по целия свят за да й спрат еврофондовете, а сега когато е на власт краде милиарди от Европа! Кога ще му бъде повдигнато обвинение за кризата с КТБ!? Докога държавата ще плаща милиони за охрана на този изверг!? Ако бяхме нормална държава този щеше да е на електрическия стол!

2015.02.03 | 10:59

3
DOLNO EZEROVO NE E V BURGAS

2015.02.03 | 00:31

1
Да излезнат всички по улиците и да свалят това правителство. Всички беди идват от политиците. Преди всичко ние сме патриархално общество и сме балкани. Не сме островна държава.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини