Кърмата по-евтина от кравето мляко

  • 29 януари 2015 15:29

  • 1595
  • 0
Кърмата по-евтина от кравето мляко
©

Литърът кърма се продава по-евтино от литър краве мляко. Скандалното разкритие направиха от общинската банка за кърма. Литърът от богатото на полезни вещества майчино мляко струва 1,80, докато същото количество краве в магазина е към 2,20 лева. Ниската цена е причина все по-малко майки да даряват млякото си и да опитват да го пробутват на черно по интернет.

Същевременно броят на новородените бебета, нуждаещи се от естествена майчина храна се е увеличил двойно. За изминалата година едва 84 жени са станали донори на кърма. Тя обаче е стигнала само за 80 бебета.

За да дари кърмата си, жената трябва да кърми бебето си и да има излишък от мляко от порядъка на 250-300 милилитра на денонощие. Тя трябва да се обади в общинското звено, като екип от специалисти лично я посещава в дома й и взима проби за изследвания, които задължително се правят на дарителката и на бебето, обясни д-р Мария Русинова, директор на банка. След това дарената кърма минава през редица изследвания, преди да отиде при някои от нуждаещите се новородени.

Наличната кърма обаче не е достатъчна за всички, затова с приоритет са бебета с ниско тегло, недоносените, тези с алергии или вродени заболявания. Списъкът с нуждаещи се расте постоянно, а желаещите да станат донори намаляват.

Докато броят на легалните донори пада непрекъснато, в интернет обявите за кърма на черно нарастват, съобщава "Всеки ден".

Последвайте канала на

Нора Виткова
1595 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини