Палатите на цар Киро

  • 11 октомври 2011 20:28

  • 17285
  • 9
Палатите на цар Киро
©

“Киро е изръсил 1 млн. лв. само на улица “Марица”, на която са четири от къщите му.” “

Ами по един милион е всяка от къщите - я виж какви мрамори, какви огради, какви дограми, какви обзавеждания.” Така говорят в Катуница двама от комшиите на Кирил Рашков, добил известност като Цар Киро, пише "Труд".

Мъжете на средна възраст, които крият имената си, вече ходят свободно по улица “Марица”. Тя започва и свършва с охранителни караулки, в които доскоро пазеха гардове от частна фирма и не пускаха минувачи. Говори се, че пазачите се разбягали, защото сметнали, че ако останат, няма да си получат заплатите.

Сега дворците на Киро и фамилията са празни и опожарени. На ул. “Марица” се издигат четири от палатите на рода. Средната застроена площ е между 300 и 600 кв. м, на три етажа, с големи дворове.

“Киро мечтаеше да си има своя улица. Искаше да застрои част от полето, за да може да стига директно до спиртоварната фабрика, която властите му затвориха”, разказват съседите.

До бащината стряха

Последната придобивка била за сина му Ангел, който наскоро купил около три дка земеделска земя в края на улицата и се готвел да строи срещу новия дом на баща си и майка си Костадинка. Мястото обградил с железни колчета. Размириците в Катуница обаче осуетили плановете му.

Първият имот Кирил Рашков купил още при социализма, когато фамилията се настанила в селото. “На мястото имаше тухлена къща, която надстрои и разшири”, обясняват съседите. Те твърдят, че Рашков си набелязвал двор, а след това водел преговори със собствениците, за да го получи.

До първата къща на Цар Киро е домът на Георги Рашков - Йорго, син на Ангел. В края на улицата се намира палатът и на дъщерята Събка, по-известна като Мечо. До нейния дом преди три години Цар Киро започнал да си прави нов палат. Двете къщи са на близо четири декара земя. Идеята на Рашков първоначално била да направи стъклен дворец с римски колони, но после променил архитектурата и вдигнал стени между тях. Зад къщата си е изградил шадраван, а по-надолу е лятната му вила. В огромния двор може да се паркират десетина коли, а в момента там стоят седем мерцедеса и опел, оставени като веществени доказателства.

Семейно имение


Преди 6 месеца Кирил Рашков се нанесъл в стъклената къща. “Всичко премести от старата, донесе си и троновете и картините. Цялата покъщнина”, казаха съседите. Новата къща била облечена в скъп мрамор. В момента Цар Киро строи къща и на внука си, който носи името му. Тя е в другия край на селото, но още е недовършена. През две улици се намира палатът на покойния Иван, втория син на Рашков. В огромното здание живеят вдовицата на Иван и синът им Ангел.

Така общо палатите на фамилията в Катуница стават шест. В момента се проверява за кои от тях има строителни разрешения. А в Катуница казват: “Киро обича първо да строи, да разширява, после да узаконява.” Точно така станало и с хасиендата му край Катуница. Рашков преди години купи 9 дка земя, на които вдигнал вила за гости. На всеки негов имен ден - 24 май, там той събира големци да ядат и пият до зори.

Постепенно заградил близо 80 дка общинска земя, в която направил зоопарк. През април т.г. загражденията бяха съборени като незаконни, а с тях - лятната естрада, барбекюто и мостчето на каменното езеро.
 

Богатство зад дувари

Оградата на Цар Киро около хасиендата може да се окаже незаконна. През декември 2001 г. пристигнала експертна комисия да провери законността на постройките, но Рашков не показал разрешителни книжа за вдигане на 30-метровата ограда с височина 3,20 м.

“Констатациите са отбелязани в специален протокол, който се съхранява в архивите на общината”, обяснява бившата кметица на Катуница София Христева.

“За имотите на фамилията се прави проверка, даваме нужните документи, които ни искат от прокуратурата и от РДНСК в Пловдив. За някои терени откриваме книжата, за други - не”, лаконична бе главната архитектка на община Садово Пламена Ангелова.

Насред оградата Рашков е построил портал за изглед към курията и езерото. Според юристи, ако съседът по имот (б. а. - в случая общината) не даде разрешение, не може да се вдигне такава порта. В последните месеци Рашков рядко се мяркал в хасиендата си, част от която бе опожарена при протестите в Катуница. Хората се притесняват, че въпреки събарянето на прегражденията трудно могат да идат до нивите си. Горският път вече е заличен от храсти и дървета, избуяли, докато Рашков е владял незаконно имота.

Имоти под тепетата

Освенв Катуница Рашкови са пазарували имоти и в Пловдив. На 3 май 1994 г. Цар Киро купил апартамент от 99 кв. м на ул. “Славянска” в кв. “Чайка” от Мариета Трайкова и Костадинка Златева. През 2001 г. на същия адрес придобил гараж с тоалетна от Максим и Стефка Ангелови. Синът му Ангел купил на 23 април 2003 г. от Бисер Ганев мезонет на ул. “Драган Цанков”. Площта на апартамента е 154 кв. м и 51 кв. м идеални части. Жилището Ангел продал на 17 март 2006 г. на Надежда и Стоян Стойчеви по данъчна оценка 93 825 лв. На 3 септември 2003 г. “царският” син пък закупил от Рада Колева апартамент на петия етаж на ул. “Теодосий Марков” в Пловдив за 71 937 лв. Преди 2 г. той станал собственик на обитаем тавански етаж, гараж и двор от 345 кв. м на бул. “Руски” в града под тепетата.

Покойният син на Цар Киро - Иван, има само няколко декара земя в с. Чешнигирово. Повечето от имотите на фамилията в Катуница се водят на дъщерята на Кирил Рашков - Събка. През 90-те години тя и майка й Костадинка получили разрешение за строеж на офис сграда на ул. “Света гора” в Пловдив. След като бе вдигната, постройката стана известна като “хотела на Цар Киро”. През 2003 г. сградата била узаконена от ДНСК-София и продадена. В момента е необитаема.

Колко милиона струва недвижимата собственост на самозваната династия, никой не знае. “Казват, че са почнали някакви проверки, но тук инспектори, брокери и оценители не сме виждали да идват на огледи”, казват хората в Катуница.

Последвайте канала на

Десислава Станева
17285 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Бакала

2024.06.08 | 18:31

9
господ така е създал циганите той е прост човек господ е евреин исус е евреин бога го избра да мразят евреите бога защо избра еврейска държава
Ива

2014.04.25 | 03:44

8
Г-жо автор на тази статия - престанете вие и вашите колеги на наричате този измамник и престъпник "Цар". Роднините му и другите цигани да си го наричат както искат но това обръщение в медиите трябва да спре !
ив

2012.02.27 | 10:05

7
аде я не се занимавайте с тоя манго!! цялото семейство да сварим на сапун !!!
гост

2011.11.02 | 21:56

4
Смърт за сем Рашкови

2011.11.02 | 21:57

6
da ti go napraskam vav ustata kakto i na maikati u groba
Vasil

2011.11.02 | 21:57

5
Ако искаме да сме държава,? а не зган, трябва да сме безкомромисни. Тези хора са опасни,ако им се огъним.
dimitar

2011.11.02 | 21:56

3
гадна и мрасна зган да се исели в северна индиа от кадето са дошли дави еба мамата мангалска
Milk0

2011.11.02 | 21:56

2
СМЪРТ ЗА ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО.Измамници,убийци и насилници. НЕ СЕ НУЖДАЕ НИКОЙ ОТ ТАКИВА ПАРАЗИТИ!
kinesiotapebg.eu

2011.10.22 | 19:31

1
Кинезио лентата – революция в света на спортната медицина!Научете как сами да поставите и изрежете кинезио лентата на www.kinesiotapebg.eu

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини