Сметната палата ще има петчленен състав, реши НС

  • 22 януари 2015 13:42

  • 875
  • 0
Сметната палата ще има петчленен състав, реши НС
©

Народните представители приеха Сметната палата да има петчленен състав.

След дебати, депутатите приеха на второ четене промените в Закона за сметната палата. Ръководството на институцията ще се състои от един председател, двама заместници и двама членове.

Съставът на Сметната палата ще се избира от Народното събрание.

По време на дебатите Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на от БСП предупреди, че в модела на Сметната палата ще се види и модела на новата власт. В първоначално предложения законопроект се предвиждаше Сметната палата да се превърне в тричленен, вместо в колективен орган. Но между първо и второ четене бяха направени промени.

С промяната се отменя закона, приет от кабинета „Орешарски” с мнозинството на БСП и ДПС, превръщайки одитния орган в колективен с девет членове. При дебатите Красимир Янков от БСП посочи, че в така предложения текст се изключва възможността чрез колективен орган да се вземат решения в състава на Сметната палата.

Йордан Цонев от ДПС обясни, че трети състав на Народното събрание „си прави недобри игрички с независимия главен одитор на страната”. „Главната цел тук е да се смени състава на Сметната палата”, поясни той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
875 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини