Литургия и молебен за именния ден на патриарх Неофит

  • 21 януари 2015 06:40

  • 801
  • 0
Литургия и молебен за именния ден на патриарх Неофит
©

С тържествена света литургия и молебен ще почете синодът именния ден на патриарх Неофит днес. Службите започват от 9 часа в храма „Света Неделя”, съобщи главният секретар на синода архимандрит Герасим, информира "Монитор".

Те ще бъдат отслужени не само от митрополитите, но и от свещеници от Софийска епархия. След литургията патриарх Неофит ще отслужи благодарствен молебен, по време на който ще се помоли за здравето и благоденствието на българския народ.

За именния си ден светейшият не е изпращал специално покани, ще бъде спазена българската традиция, че на такъв празник не се кани, а се посрещат всички гости, които са се сетили за именника, поясниха от Синодалната палата. Единственият подарък, който са му подготвили митрополитите, е огромен букет. Те са се въздържали да купуват сувенири, тъй като са се съобразили със скромността на патриарха, който не обича шумните празнувания на лични празници. Независимо от това той ще даде коктейл в салона на покоите си за всички, които пожелаят да го поздравят. Той е предвиден веднага след службите в храма.

На 21 януари църквата отбелязва деня на свети мъченик Неофит и на свети Максим Изповедник, който беше патрон на покойния патриарх Максим.

Последвайте канала на

Десислава Станева
801 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини