Още 28 нови трамвая ще се движат в София (видео)

  • 20 януари 2015 12:54

  • 2399
  • 2
Още 28 нови трамвая ще се движат в София (видео)
© Булфото (архив)

Нови 28 трамвайни мотриси ще се движат по столичните линии 3 и 12, каза кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска в рамките на  пресконференция по Българо-швейцарската програма за сътрудничество в Министерския съвет. Мотрисите, които са се  движили в Базел, ще се доставят в следващите две години, като първата от тях ще пристигне през 2016 г.

Вече е договорена доставката на 28 трамвая за целите на столицата, каза и Хуго Бругман - ръководител на отдел "Принос към разширяването на Европейския съюз" в Държавния секретариат по икономически въпроси на Швейцария. Швейцарският принос за  България е само половин процент от европейските средства за страната, но подходът ни е основан на партньорство и тясно  сътрудничество, отбеляза той.

Новите трамваи ще имат нисък под в средата, който ще бъде подходящ за майки с колички и хора с трудности при придвижването, както и автоматична система за броене на пътниците. Допълнителни подобрения ще помагат за пестенето на енергия за отопление, ще показват остатъчния път и ще намаляват шумовите емисии. Всяка мотриса ще разполага с 57 седящи и 158 стоящи места за пътници.

Зеленият им цвят е подходящ за екологичен транспорт, коментира снимките им столичният кмет. Проектът за доставка на трамваите е на обща стойност 3 млн. швейцарски франка и е един от одобрените по българо-швейцарската програма. От общата стойност над 2,5 млн. франка са безвъзмездно осигурените средства, останалите се осигуряват от Столична община и столичния електротранспорт. Стойността на един нов трамвай е 1,66 млн. евро, затова се възползваме от възможностите по всички финансови механизми, тъй като  устойчивото развитие на града изисква огромни инвестиции, отбеляза Фандъкова.

По думите й проектът е много важен в две посоки - модернизация на градския транспорт и подобряване на чистотата на въздуха в  София. Тази година се очакват също 80 нови автобуса, работи се и за подписване на договор с Европейската инвестиционна банка за  доставката на още над 100 нови автобуси.

Общата стойност на българо-швейцарската програма е 76 млн. швейцарски франка, каза вицепремиерът Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник. Близо 50  на сто от средствата са в тематичната област "Околна среда и инфраструктура".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2399 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.01.20 | 22:56

2
Мореиците нови ли са или са се движили вече в Базел?! Пълна каша!!!!!!!!!

2015.01.20 | 22:56

1
Стари кочини с тунинг !

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини