Георги Лозанов: Медиите не се раждат свободни, а стават свободни

  • 15 януари 2015 14:09

  • 725
  • 0
Георги Лозанов: Медиите не се раждат свободни, а стават свободни
© Булфото

След трагедията в Париж се поставя въпросът не за свобода на словото без граници, а за това кой, по какъв начин и с какви средства си позволява да определя тези граници, каза във видеоинтервю за БТА председателят на Съвета за електронни медии Георги Лозанов.

Карикатурите на "Шарли ебдо" не са срещу исляма, а срещу злоупотребата с тази религия и превръщането й в доктрина и алиби за насилието и терора. Такива трагични събития подсещат медиите, че трябва сами да поставят границите на собственото си говорене и да се опират на ценности, каза още той. Според председателя на СЕМ медиите не се раждат свободни, а стават свободни, като всеки ден трябва да извоюват парченце свобода.

По повод на приемането на закон за медиите експертът посочи, че всички са убедени в нуждата от неговото написване, но до това не се стига по две причини. "Първо - адски е трудно, защото непременно трябва да има мерки за прозрачност в собствеността на медиите, а такива мерки на практика няма, защото винаги могат да бъдат заобиколени. Втората причина е, че няма политическа гарнитура, която да има смелостта да застане срещу медиите", каза Лозанов.

Последвайте канала на

Нора Виткова
725 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини