Майки искат увеличение на обезщетението за майчинство

  • 19 декември 2014 12:56

  • 1012
  • 0
Майки искат увеличение на обезщетението за майчинство
© Булфото

Въпреки вдигането на минималната заплата от 1 януари, социалните плащания остават без промяна. Така например майчинството за втората година и занапред ще бъде 340 лева.

Ана и Яна са на годинка. На толкова е и Михаела. Майките на децата трудно се справят с парите, които държавата им отпуска, а сумата е една и съща, независимо дали имаш едно или две деца, разказа в репортаж Нова телевизия.

„Тези 340 лева за какво ви стигат за месец. - С тези две деца – за нищо”, твърди Марина Жекова – майка на Яна и Ана.

„Като се закупят памперси, като се закупят пюрета, всичко необходимо за детето и няма нищо, нищо не остава. Тези 340 лева не стигат”, казва и майката на Михаела - Диана Иванова.

Според майките не е справедливо през новата година минималната заплата да достигне 380 лева, а те да получават 340 лева.

„Ние имаме едни политици! Мисля, че не е коректно спрямо нас. Как така ще се увеличава минималната работна заплата, пък майчинството не може да се вдигне. Защо? Кой може да ни отговори на този въпрос?”, попита Диана Иванова – майка на Михаела.

Отговор потърсихме от социалния министър, според когото е направено максималното за бюджета за следващата година.

„В момента, в който много плащания бяха обвързани с минималната работна заплата, тя не мърдаше. Защото с 1 лев да увеличите минималната работна заплата, това означаваше милиарди в бюджета и никой не искаше да го направи. Така че отвързването на минималната работна заплата е в интерес на тези, които я получават”, твърди социалният министър Ивайло Калфин.

Така за много семейства доходът на бащите остава основен.

„Да работят и да помагат на майките. Ако не са те, ние сме жив зян”, казва майката на Михаела, Диана Иванова.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1012 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини