Кюрдите стрелят по джихадисти с наше оръжие

  • 17 декември 2014 13:01

  • 1681
  • 1
Кюрдите стрелят по джихадисти с наше оръжие
©

Българска фирма изнася боеприпаси и оръжие за над 50 млн. лева за Саудитска Арабия, пише „Труд“.

Голяма част от боеприпасите на Българската армия са продадени преди години на частна фирма. Преди два месеца тя е продала продукцията на друго дружество, което е договорило изгодна сделка с кралството. Боеприпасите се извозват със самолети от летище София до Рияд. Оттам те се пренасочват за кюрдите в Ирак, които воюват срещу „Ислямска държава“. Сделката е под егидата на САЩ и няма нищо незаконно, довери оръжеен търговец. Редакцията разполага с имената на двете български фирми, участвали в сделката, но шефовете им държат на анонимността от съображения за сигурност.

В самолетите се товарят предимно патрони за АК 47, картечници и изстрели за съветските установки ЗУ-23. Фирмата, изнесла боеприпасите, има лиценз от Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките от лятото на 2013 г. Разрешителното е до лятото на 2016 г. За сделката са били уведомени абсолютно всички органи и са получени разрешителни, увериха оръжейници. Около 500 млн. лв. е годишният оборот на българските оръжейни фирми. Те търсят пазар предимно в Северна Африка. В страни, в които няма ембарго, но са рискови, задължително се търгува след разрешение на САЩ. Вкарването на една фирма в черен списък води до пълно ограничаване на бизнеса и затова нашите дружества не смеят да рискуват. Съседна Сърбия прави годишен оборот от над 1 млрд. евро от оръжие, но фирмите търгуват в държави, които са рискови и дори с наложено ембарго.

Около 500 молби за издаване на лиценз за сделка с оръжие залежават в икономическото министерство, тъй като междуведомствената комисия за експортен контрол на оръжията все още не е заработила, алармираха междувременно от оръжейния бранш. Очакваше се комисията да бъде съставена в началото на тази седмица, но това не се случи. От ведомството така и не отговориха на въпроса дали и кога ще заработи комисията. От икономическото министерство казаха само, че членовете вече са избрани, но не посочват имената им.

Проблемът е голям, тъй като забавянето при издаване на лицензи за внос и износ на оръжия и боеприпаси не позволява удължаване на разрешенията. Без тях фирмите не могат да посредничат на българските производители в наемането на специализирани превозни средства за износ. От бранша алармираха, че 500-те молби, които чакат решение, означават загуби за милиони.

По закон в комисията влизат по един представител от министерствата на икономиката, на вътрешните работи и на отбраната. Включен е и представител на ДАНС. Според представители на оръжейния бизнес обаче дори и да няма излъчени нови членове, това не би трябвало да бави работата на комисията, тъй като тя има постоянно действащ секретариат.

България няма официално представителство в Саудитска Арабия. В началото на 2013 г. президентът Росен Плевнелиев освободи бившия зам. външен министър Радион Попов от посланическия пост. Попов бе предложен в последния момент от правителството на тройната коалиция и бе одобрен от президента Георги Първанов в края на 2009 г. Външният министър Николай Младенов обаче не издаде заповед за заминаването на Попов за Рияд.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1681 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.02.27 | 19:33

1
Върнете посланиците и посолствата,които закрихте,много българи и чужденци няма къде да бъдат обслужвани!Защо закрихте посолствата?

Добави коментар

Водещи новини