Черепа пречи на депо за отпадъци край Враца

  • 07 октомври 2011 20:14

  • 3397
  • 0
Черепа пречи на депо за отпадъци край Враца
©

Разширението на препълненото вече депо за твърди битови отпадъци за Враца и Мездра няма да бъде завършено до 15 октомври, както бе предвидено. Това каза вчера и.д. кметът на Враца Ани Василева. Според нея със забавянето на новата клетка за отпадъци се цели да се удари по авторитета на ГЕРБ преди изборите.

Разширението на депото тръгна през пролетта, след като екоминистерството отпусна около 4,5 млн. лв. 2,5 млн. от тях са за новата клетка, останалите - за сепарираща инсталация. Конкурсът за изпълнението на европроекта бе спечелен от контролираната от Васил Божков фирма "Пътностроителна техника". Според договора с община Враца тя трябваше да завърши обекта за 145 работни дни.

За подизпълнител бе наета врачанската фирма “Химремонтстрой”, която привлече в работата по депото фирмите ЛКС от Мездра, “Мирком" от Ботевград и УСМА от Монтана. В момента над 50-те работници от всички фирми на депото са в стачна готовност заради неизплатените им от май заплати и отказват да работят допълнително, за да се ускори разширението.

Според Василева община Враца е изплатила на "Пътностроителна техника" всички актувани дейности и няма задължения към фирмата. Проблемът със забавените плащания според шефа на "Химремонтстрой" Венелин Петров идва от фирмата на Божков. Досега "Пътностроителна техника" не е превела на подизпълнителя си 200 хил. лв. по основния договор и близо 600 хил. лв. за допълнително възложени дейности.

“За да не гладуват работниците ни, ние им давахме пари в аванс от наши оборотни средства, но това не може да става безкрайно дълго - казва Петров. - От "Пътностроителна техника" не само не ни превеждат от месеци никакви пари, ами непрекъснато ни възлагат нови задачи, които се извън основния договор с общината."

Стига се дотам "Пътностроителна техника" да заобикаля наетия от нея подизпълнител и да възлага дейности в депото на частни фирми от страната и да плаща на работниците им на ръка. Затова сме категорични, че повече няма да работим даром и вероятно ще вдигнем стачка, казват работниците.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
3397 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини