Продължават проверките в детските заведения

  • 07 октомври 2011 15:11

  • 947
  • 0
Продължават проверките в детските заведения
©

37 проверки в детски заведения в Старозагорска област за установяване състоянието на храненето на децата, са извършили инспекторите от РЗИ Стара Загора през изминалата седмица. Посетени са 27 целодневни детски градини, 9 обединени детски заведения, 1 седмично детско заведение.

Проверките са установили, че в 32 детски заведения режимът на хранене е променен съгласно Наредбата, включена е допълнителна сутрешна закуска от пресен плод. Няма констатирани нарушения относно разнообразието на предлаганите ястия, като ежедневно се включват продукти от всички групи храни. В 35 детски заведения е осигурено предлагането на препоръчителното количество плодове и зеленчуци, в 23 е осигурен прием на пълнозърнести продукти - хляб, мюсли, овесени ядки и др.

В 34 детски заведения ежедневното количество мляко и млечни продукти е в необходимите количества. Във всички проверени обекти млякото и млечните продукти са без добавени растителни мазнини, птичето месо се предлага без кожа, не се влагат колбаси в основните ястия.Във всички проверени детски заведения не се предлагат готови разфасовки от месни полуфабрикати - кюфтета, кебапчета и др.Веднъж седмично се предлага и риба. В 30 детски градини се прилагат здравословни кулинарни технологии - варене, печене, задушаване, като само в 7 градини се наложи да се дадат препоръки за прекратяване предлагането на пържени ястия.

Инспекторите са констатирали, че в 24 детски заведения предлаганите конфитюри и мармалади не отговарят на задължителните изисквания за добавена захар и препоръчително плодово съдържание.

От началото на тематичната проверка до момента са проверени 72 детски заведения. Проверките продължават, информират от Регионалната здравна инспекция в Стара Загора.

Последвайте канала на

947 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини