Екологичното състояние на Черно море е тежко

  • 07 октомври 2011 14:27

  • 1905
  • 1
Екологичното състояние на Черно море е тежко
©

Екологичното състояние на Черно море е тежко и ако не се вземат мерки, перспективите за този воден басейн са лоши. Това каза в Бургас евродепутатът Илиана Йотова. Тя днес откри свой информационен офис в Бургас. Той е шестият поред в страната.

Йотова е в комисията по рибарство и аквакултури в Европарламента и пред местни журналисти тя представи доклада си за Черно море, който неотдавна е представила и пред своите колеги в Брюксел.

Евродепутатът каза, че досега този басейн не е влизал в политиката на ЕС и е попадал встрани от полезрението и общото финансиране. Сега обаче Черно море стана неразделна част от Евросъюза. За следващият финансов период Йотова ще се опита да се пребори за повече средства за развитие на водния басейн, за подобряване на екологията му, за проучвания и разработване на проекти.

Евродепутатът засегна и темата с усвояването на парите от еврофондовете. Според нея има опасност страната ни да загуби
част от тези средства. Досега от 110 милиона евро на бенефициенти по проекти са преведени 14 милиона. Според Йотова е
необходимо и да се съкратят сроковете за разглеждането и финансирането на проекти, свързани с рибарството и аквакултурите. Сега средният период за финализирането на такъв проект е около 2 години.

Последвайте канала на

БТА
1905 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2011.10.07 | 15:06

1
Сега ще си изгубим и хубавото море заради тия политици, защото толкова години не направиха нищо за да спрат замърсяването му.

Добави коментар

Водещи новини