МОСВ предлага нова защитена зона край Първомай

  • 10 декември 2014 16:08

  • 1411
  • 0
МОСВ предлага нова защитена зона край Първомай
©

Министерството на околната среда и водите предлага обособяването на нова защитена зона за опазване на дивата флора и фауна "Градинска гора".

Това съобщи говорителят на РИОСВ-Пловдив Екатерина Кючукова, цитирана от БТА.

Защитената зона е в землищата на с. Градина, община Първомай, област Пловдив и с. Мирово, община Братя Даскалови, област Стара Загора.

Там виреят крайречни смесени гори, населени със защитените бозайници видра, лалугер и пъстър пор.

Срещат се влечугите червенокоремна бумка, пъстър смок, различни видове костенурки, гребенест тритон. На територията на "Градинска гора" живеят и бисерни миди, бръмбар рогач и буков сечко, обясниха от екоинспекцията.

Намеренията са в границите на защитената зона да се забрани употребата на продукти за растителна защита, минерални торове, както и премахването на дървета.

Промяната на предназначението и начина на ползване на ливади, пасища и мери, мочурища и водоеми, както и залесяването и превръщането им в обработваеми земи също няма да се позволява.

Ще бъде забранени добивът на дървесина и биомаса, пашата в горските територии, търсенето, проучването и добивът на подземни богатства, както и движението на моторни превозни средства извън съществуващите пътища.

На територията на "Градинска гора" се намира защитена местност "Находище на блатно кокиче" и защитена зона за опазване на дивите птици "Марица - Първомай", които запазват статута си по Закона за биологичното разнообразие, уточниха от РИОСВ-Пловдив.

Последвайте канала на

1411 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини