Миряни протестираха срещу избора на Архимандрит Дионисий (галерия)

  • 09 декември 2014 12:22

  • 1651
  • 1
Миряни протестираха срещу избора на Архимандрит Дионисий (галерия)
©

Миряни от София и Варна отидоха пред сградата на Светия синод, за да протестират срещу избора на Архимандрит Дионисий за епископ и втори викарий на Софийския митрополит, съобщава "Преса".

Членовете на варненския инициативен комитет "За чистота в Българската православна църква" изпратиха писмо до патриарх Неофит и членовете на Светия синод, с което заявяват, че този избор би бил противоуставен и неканоничен, тъй като Дионисий е масон и тамплиер и няма служба в манастир, каквото е изискването.

Припомняме, че на 5 декември 13 авторитетни юристи, богослови, публицисти и медици изпратиха отворено писмо до Светия синод на БПЦ, в което посочват съществени нарушения на църковния устав при избора на архимандрит Дионисий Мишев за епископ. Поводът за писмото беше, че на 28 ноември т.г. митрополитите гласуваха такова решение по предложение на патриарх Неофит и насрочиха хиротония (въвеждане в епископски чин) за 21 декември.

В писмото се изтъква, че с активното си участие в т.нар. "архонтска афера", свързана с даването на мнимата титла "архонт" на личности със спорна репутация като Слави Бинев, отец Дионисий е нарушил правилата на православната вяра, чието спазване е задължително условие при избора на епископи. Освен това се подчертава, че той не отговаря на още две други императивни изисквания на Устава на БПЦ – да е служил поне 3 години в манастир и да е навършил 35 години. Авторите на писмото настояват Светият синод да преразгледа своето решение и да се съобрази с църковния устав.

Писмото е подписано от юристи, богослови и лекари, свързани с БПЦ: Иван Минев - юрист, Даниела Доковска – юрист, Ина Лулчева – юрист, Цветана Чуклева – юрист, проф.д-р Емил Мингов – юрист, доц.д-р Кристиан Таков – юрист, доц.д-р Пламен Попиванов – медик, доц.д-р Петя Шопова – юрист, Борислав Цеков – юрист, Велислава Дърева – публицист, доц.д-р Ивайло Найденов – богослов, доц.д-р Емил Иванов – богослов, проф.д-р Иван Желев - богослов.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1651 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.12.09 | 13:21

1
Масон и тамплиер става епископ и втори викарий в Софийската митрополия. Е как да ходя на такава църква? По-добре от вън като комунистите, но ще си се моля по християнски, от колкото в тази антихристска църква, изопачаваща божието учение!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини