Бизнесът на протест срещу увеличението на минималната работна заплата

  • 02 декември 2014 08:17

  • 2115
  • 3
Бизнесът на протест срещу увеличението на минималната работна заплата
©

Колкото повече обсъждаме проектобюджета за 2015 година, толкова по-зле изглеждат нещата. Трябва да спрем да го коментираме. В него има и много хубави неща-запазването на данъчните ставки, идеите за намаляване на разходите в администрацията, намаляването на дефицита.

Това каза в сутрешния блок на БНТ Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал. В бюджета има и какво да се желае. Продължават да не се решават редица проблеми, които са представени от бизнеса. Говоря примерно за таксата за битовите отпадъци. Тази реформа беше започната, но така и никой не я довърши. Категорично възразяваме срещу практиката първите три дни болнични да се плащат от работодателя. Твърдо отстояваме тезата, че минималната работна заплата не трябва да расте. В някои общини ще се получи картината, работиш не работиш, учиш не учиш, а получаваш пари, поясни Велев.

Заедно с него гост в студиото беше и Николай Ненков, вицепрезидент на КНСБ. Почти всичко, което каза г-н Велев, ние сме на обратното мнение. Все още липсва методика между социалните партньори за определянето на минималната работна заплата. Не можем да спорим всяка година за едно и също нещо. В социалната област, освен минималната работна заплата, всички други неща в проектобюджета се броят на пръстите на едната ръка. Съкращенията в държавната администрация трябва да се правят много внимателно. Трябва да се прецени къде да се пипне и колко дълбоко. Този бюджет не е социален, заяви Ненков. Минималната работна заплата не се плаща от бюджета. Тук някой е щедър с чужди пари. Този бюджет е социален само заради факта, че се харчат над 2,5 млрд. лева. Ние продължаваме да живеем над равнището си, опонира му Велев.

За финал Ненков обяви, че синдикатите ще протестират срещу проектобюджета за 2015 година. Велев не остана по назад и също заяви, че работодателите обмислят протестни действия срещу увеличаването на минималната работна заплата.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2115 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.05.26 | 16:55

3
БИЗНЕСЪТ ЩЯЛ ДА ПРОТЕСТИРА НА ТОЗИ МЯСТОТО МУ Е В СОЛНИТЕ МИНИ В СИБИР

2014.12.02 | 22:56

2
a tozi koito sedi ha stola i 4aka xorata da mu izkarat milionite ne go li e strax ot bog da govori za mizrnata zaplata
DOROTEA

2014.12.02 | 22:56

1
KAKVO PROTESTIRAT BIZNESMENITE==TE DAVAT 340 lv.ZAPLATA==80% OT TIAH NI OSIGURIAVAT NA 4 CHASA==PECHELIAT MILIONI=RABOTIM PO 10-12 CHASA I V SABOTA RABOTIM==I REVAT NA VSICHKO OTGORE.KAJETE V KOIA DARJAVA OT EVRO-SAIUZA==POLUCHAVAT 170 EVRO==AZ SAM V CHUJBINA I VSICHKI NI SE SMEIAT I NI SE CHUDIAT==ZASHTO VI TARPIM OSHTE???PITAT ME ZASHTO SME TOLKOVA GLUPAV N A R O D......??????

Добави коментар

Водещи новини