Стрелба с пистолет и удар с мотика - част от ежедневието на социалните работници

  • 01 декември 2014 21:22

  • 1497
  • 2
Стрелба с пистолет и удар с мотика - част от ежедневието на социалните работници
© Getty Images/Guliver

Стрелба с пистолет, намушкване с нож, удар с мотика и многобройни заплахи за живота са част от ежедневието на социалните работници у нас, показва проверка на Дарик.

Над 80 процента от случаите, в които граждани вдигат скандал или упражняват физическо насилие над социален работник, са свързани с предприети мерки за закрила на деца, съобщиха от Агенцията за социално подпомагане.

В последния такъв случай баща-насилник нанесе побой на директора на социалната служба в столичния район Оборище. Тогава от Агенцията призоваха за адекватни нормативни промени, които да гарантират защитата и сигурността на служителите.

Въпреки изпратеното от медията запитване какви мерки ще предприеме социалното министерство в защита на своите служители, ресорният заместник-министър Лазар Лазаров е отказал да коментира темата.

Самите социални работници споделят, че биха се чувствали по-спокойни, ако в сградите на дирекциите има охрана.

Въпреки че физическото насилие не е често явление в дирекцията в Оборище, според нейния шеф Иван Иванов напоследък хората са станали по-агресивни. Така, на 21-ви ноември баща на три деца, изведени от семейството заради насилие, е поканен да обсъди бъдещите мерки спрямо тях, като с него се среща Мария Николова, един от най-младите социални работници: "Започна да ми крещи, каза, че си иска децата, започна да блъска по масата, разкъса документите, наложи се да се намеси директорът".

"Казах: "Г-не, успокойте се, какъв е проблемът?". Той се обърна към мен и пред лицето си видях един юмрук, който опитах да избегна, но засегна ухото ми. Избутах човека назад, излязоха и други колеги и той като видя, че има доста присъствие, избяга", разказа шефът на дирекцията в Оборище.

В дирекцията разполагат с паник бутон и работят добре с полицията, която се отзовава бързо при такива случаи. Въпреки това социалните работници се страхуват от нови случаи на насилие и смятат, че трябва да бъдат защитени от работодателя си в лицето на държавата. Милена Маринова също преживява насилие, като е ударена от майка на дете с предприета мярка за закрила:

„Неудобството за нас е това, че оттук нататък ние ходим за лична сметка по лекари, съдилища, полиция, даваме обяснения. Т.е. не е ясна каква е правната рамка, от която аз като служител трябва да се възползвам".

Социалните работници подкрепят идеята за жива охрана на входа на всяка дирекция, която да се намесва в ситуации с проявена агресия.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1497 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Пиша от чужбина

2016.03.15 | 17:34

2
и мисля, че : трябва мир на Земята и благоволение между човеците

2014.12.02 | 09:44

1
Я троловете на другаря Кутев ги няма да не би да съм и спрели кранчето

Добави коментар

Водещи новини