36 общини приеха 579 деца с увреждания от институциите

  • 25 ноември 2014 16:24

  • 897
  • 0
36 общини приеха 579 деца с увреждания от институциите
© Getty Images/Guliver

Тридесет и шест общини приеха 579 деца с увреждания от институциите, съобщиха от Държавната агенция за закрила на детето.

Изпълнението на проекта "Детство за всички" и новите дейности и услуги в подкрепа на общините са били обсъдени на среща между ръководството на проекта и 21-те координатори, ангажирани с наблюдението и подготовката на децата за преминаване към живот в нов тип грижа.

Към момента 579 деца и младежи /43 на сто от целевата група по проект "Детство за всички/ са настанени в нови резидентни услуги. От тях 518 живеят в Центрове за настаняване от семеен тип, 61 са в Защитено жилище. Все още 780 деца и младежи се отглеждат в специализирани институции.

Управляващият орган на ОП "Развитие на човешките ресурси" е удължил срока за изпълнение на проект "Детство за всички" до 2 юни 2015 г. Причина за решението са различните темпове, с които общините разкриват новите резидентни услуги. В 36 от 79 целеви общини вече са стартирали новите услуги.

В проекта "Детство за всички" са заложени нови дейности, които ще бъдат изпълнявани през следващите 6 месеца. Ще бъдат назначени 12 специални педагози и 21 психолози, които ще работят по подготовката на децата за преминаване към новия начин на живот, за да се гарантира по-добрата им интеграция в общността.

Ще бъде направено изследване на нагласите и готовността на одобрените кандидати за приемни родители да приемат децата с увреждания, за да бъдат предприети допълнителни мерки за разширяване на възможността тези деца да живеят в семейна среда.

В подкрепа на специалистите ще бъде издаден сборник с материали за работа с кандидат-осиновители и кандидати за приемни родители, които биха могли да приемат в семействата си деца с увреждания.

Последвайте канала на

897 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини