Европари за "жива култура"

  • 06 октомври 2011 11:54

  • 1002
  • 0
Европари за "жива култура"
© Булфото

Министърът на културата Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко и регионалният министър Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена подписаха договори за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Регионално развитие” (ОПРР) за финансиране на културни събития.

Средствата са в размер на 5 504 882 лв. С тях се бъдат финансирани проектите: „Европейска столица на културата – създаване на условия за избор на български град за Европейска столица на културата в края на 2012 г. Фокус – София, Варна, Пловдив, Русе, Бургас, Стара Загора, Велико Търново”; „Фестивали на занаятите, традициите и декоративното изкуство - Трявна и Габрово”; „Фестивали по старите български граници – фестивал „Изкуството на Беломорието” - гр. Гоце Делчев”; „Международен фестивал „Град и култура” – гр. Плевен”; „Песенен фестивал „Българската планина” - с. Триград, с. Лясково, гр. Девин” и „Кулинарни фестивали”.

Тези европейски пари са много важни, защото са за „жива култура", а творците имат нужда и от финансови средства”, каза министър Рашидов при подписването на договорите.

Регионалният министър Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена заяви, че Министерството на културата е основен бенифициент по ОПРР. Досега са направени инвестиции в размер на 73 млн.лв. Изпълняват се проекти в размер на 60 млн. лв., с които се ремонтира инфраструктурата в цялата страна – опери, театри, музеи. За подпомагане на „живата култура” са предвидени 6 млн.лв. по ОПРР, от които днес се подписват договори за 5,5 млн. лв. Павлова пожела през следващите месеци не само да се изпълняват започнатите вече проекти, а и да се намери финансиране за изграждане на българския Лувър, като се добавят допълнителни средства от 15 млн. лв.

„Трябва да помогнем София да стане европейска столица през 2019 г.”, заяви министър Рашидов. Приключва прекрасен ремонт на операта в Русе, посочи той. Предстои да бъде завършен ремонтът на театъра в Бургас. Предстои да започне ремонтът на зала „България” в София.

Завършен е ремонтът на полиграфското училище. „Работим с тези пари, работят се проектите, но администрацията е тромава и процедурите се забавят”, каза Рашидов.

Последвайте канала на

1002 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини