Наводниха се къщи и земеделски земи в поповското село Априлово

  • 20 ноември 2014 13:29

  • 2237
  • 1
Наводниха се къщи и земеделски земи в поповското село Априлово
©

Наводнени са къщи и земеделски земи в поповското село Априлово. Водата е нахлула преди час в долната част на селото и до момента е наводнила 8-10 къщи, съобщи пред БТА кметът на населеното място Сергей Стоянов.

Това е второто наводнение в района за тази година, първото жителите на селото преживяха в края на месец май.

Водата е придошла по идентичен на пролетта начин. Причината е водосбор от язовирите на Лиляк и Пресиян. Водата тръгва по естествен път през землищата на няколко села и достига до Априлово, където се две реки вливат в една и наводняват ниската част на селото, обясни кметът.

Хората и животните от наводнените къщи са евакуирани. Настанени са при роднини. Децата, които учат извън селото, са освободени по-рано от училище и вече са по домовете си.

Продължава да вали. Водата нализа към други къщи, наводнена е и църквата, има опасност едната махала, в която живеят около 50-60 да остане изолирана.

Специалисти от Община Попово,екипи на Гражданска защита, пожарната и полицията са в селото, за да координират спасителните действия.

Обмисля се решение да бъде затворен пътят Омуртаг - Попово, тъй като в района на селата Конак - Марчино - Априлово нивото на водата на реката се е покачило драстично и има опасност да залее мост.

Последвайте канала на

2237 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
С.Г.

2014.11.20 | 21:06

1
Защо се появяват подобни публикаций след вече настъпилите проблеми? Защо не се обръща внимание на тези НЕмаловажни работи? Защо само се говори, а не се предприемат никакви мерки? Колко още е нужно да се търпи безхаберието и безотговорността на институциите? Не за първи и втори път се случва това, а всеки път се съобщава, че ще се вземат мерки относно проблемните язовири. Но уви... всеки гледа собствения си интерес. А да не подминаваме проблема с изсичането на горите в местността "Керчан-байр", та нали тези дървета спомагат за задържането на водата при обилни количества валежи. Защо не дойдохте да запечатате моменти, когато седмици наред се изсичаше гората и след това с ТИР-ове се превозваха дървата? Защо не се отрази и това, че имаше наета група от 15-20 човека, който да работят за въпросната фирма, а същевременно т.нар. "горски" си седеше и си пиеше кафенцето... А нека не пропуснем и главата на селото- "кмета", който в такива моменти е някъде извън България, а когато положението е вече критично, облича една жилетка и се опитва да каже, че положението е овладяно и ще се вземат мерки за по- нататъшното развитие. Но какви мерки....мерки на маса.

Добави коментар

Водещи новини