Сушени плодове предизвикват обрив

  • 20 ноември 2014 08:19

  • 2605
  • 0
Сушени плодове предизвикват обрив
©

Сушени плодове със сулфити, които не са обозначени на етикета, са заловили българските власти в пратка от Турция. Това стана ясно от данните, получени от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи за периода август-октомври 2014 година, качени в сайта на Българската агенция за безопасност на храните.

Става въпрос за пратка сушени кайсии от 2100 кг, която е била спряна на българо-турската граница, за да й се направят лабораторни изследвания, уточниха от агенцията, пише в. "Телеграф".

След направени лабораторни анализи е установено завишено ниво на сулфити - 2 пъти над максимално допустимите стойности. Стоката е върната на южната ни съседка, уточниха от агенцията.

Причината е, че липсата на такава информация може да предизвика тежки последствия за здравето на човека. Сулфитите са химически съединения, които се използват най-често като консерванти във вина, сушени плодове.

Някой хора обаче са алергични към сулфити и може да имат затруднения с дишането минути след като са погълнали храна, съдържаща веществото.

Астматиците и хората с алергия към аспирин са са с повишен риск. В някои случаи реакцията към сулфити може да бъде фатална заради подуване на гърлото и езика. В тези случаи се изисква незабавно лечение в спешно отделение.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2605 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини