Първанов за мелето пред джамията: Лош сценарий

21 май 2011 15:40

Първанов за мелето пред джамията: Лош сценарий
©
708 0

Президентът Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в би свикал консултативния съвет за национална сигурност, но само, ако МВР и службите имат достатъчно информация, че в България има ескалация на религиозно и етническо напрежение, предаде БНР.

Консултативният съвет не е оперативен орган и трябва да се пази като място за консенсус, категоричен бе държавният глава. „Вкарването на една взривоопасна тема, по-скоро би могло да даде негативен сигнал, да катализира напрежението”, каза Първанов в Стара Загора.


Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в отказа да коментира мнение на среди от мюсюлманите, че случилото се пред столичната джамия е провокирано от ислямисти, които са се молили демонстративно отвън храма и е част от сценарий за раздор между ГЕРБ и „Атака” за свалянето на кабинета.

„Ако в този момент проявим неглижиращо, снизходително отношение към подобен род прояви, нищо добро не ни чака”, каза Първанов.

На въпрос как трябва да реагира кабинетът, той каза: „Аз няма да давам съвети на кабинета. Има достатъчно подготвени специалисти. Те са хората, които разполагат с информацията за това кой е организирал, кой е провокирал, кой е разрешил провеждането на цялото това събитие. Но това е един много лош знак навътре в обществото, защото напрежението на религиозна основа е наистина един опасен сценарий за България. И навън, защото такива кадри, за съжаление, се харчат много. Опасявам се, че този дебат, който започна в последните дни, създава предпоставки да етнизираме всичко, което коментираме. Това е лош сценарий”.

Десислава Станева
708 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини