Скандал в Светия синод заради заплаха за убийство

  • 07 ноември 2014 06:04

  • 1819
  • 4
Скандал в Светия синод заради заплаха за убийство
©

Скандал избухна в синода заради заплаха за убийството на епископ. Тя е била отправена лично към викария на Видинската митрополия Поликарп в понеделник от духовно лице, с което се познава, съобщи самият той, пише "Монитор".

Лицето е управляващ орган в митрополията, но не назовавам името му, тъй като Светият синод разпореди забрана до изясняване на случая, каза духовникът и допълни, че заплахата е била изречена в присъствието на секретаря на митрополията. Епископ Поликарп посочи, че заявката за саморазправа идва от човек в расо, който организира бунт срещу него.

Във вторник протосингелът архимандрит Антим свири сбор на свои поддръжници в Монтана и те приеха и изпратиха декларация на видинския митрополит Дометиан, в която обвиняват епископ Поликарп, че злоупотребявал с пари и нямал диплома за висше образование, макар да е от малцината високообразовани млади духовници и да е завършил Софийската духовна академия и лицей в Гърция, а след това и теология със специалност “Пастирско богословие” в Аристотеловия университет в Солун. Поликарп е създателят на първото православно интернет радио “Сион”, основател на Руенския манастир, социален център във Видинска епархия, автор е на две стихосбирки. Владее свободно 4 чужди езика, припомниха богослови. Откакто съм викариен епископ, работя за положителна промяна в епархията, както духовна и социална, така и финансова и стопанска. Във всичко съм се подчинявал и се подчинявам на моя пряк началник митрополит Дометиан. Аз установих много нерегламентирани финансови и духовни действия на архимандрит Антим. Той си е издавал сам пълномощни, пренасочвал е финанси, присвоявал е пари за себе си и обкръжението си. Запознах със състоянието на финансовите дела и митрополит Дометиан. Бяха предприети действия за ограничаване на работата на този човек, обяснява си бунтът на Антим срещу него владиката. По думите му откакто Дометиан издал заповед за ограничаване на правомощията на Антим и свалянето му от игуменския пост на Клисурския манастир, който от години е женски, той се озлобил срещу своя събрат, като дори скъсал заповедта на митрополита и отсякъл, че това няма да стане.

Епископ Поликарп заяви, че като християнин и духовник няма да подаде жалба в полицията за отправените заплахи. Епархийският съвет ще разгледа твърденията на отрязания от банковата сметка на женския манастир Антим на 18 ноември.

Междувременно от Видинската митрополия започнаха да издирват автора на материал в сайта “Двери”, който късно вечерта в сряда информира за скандала. Оттам настояват да знаят имената му и в кой храм се черкува, като заплашиха, че дават на журналистите от медията 3-дневен срок за предоставяне на данните и обявиха, че ще я съдят.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1819 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Попска измет!

2014.11.07 | 11:18

4
Майка ви попска да иба!

2014.11.07 | 08:41

2
на алахати го туря
Lyubo Angelov

2014.11.07 | 11:18

3
Ние от ЮРУШ, като истински комунисти искаме да се закрие църквата.
aaaaaa

2014.11.07 | 08:33

1
mrusni pedali smeshnici tva sa dneshnite popove ako tva sa bojiite hora ne mi trqbva toq bog

Добави коментар

Водещи новини