Изминаха две години от кончината на патриарх Мaксим

  • 06 ноември 2014 07:04

  • 719
  • 0
Изминаха две години от кончината на патриарх Мaксим
© Булфото

На 6 ноември се навършват две години от мирната кончина на блаженопочиналия Светейши Български патриарх и Софийски митрополит Максим, съобщиха от Светия синод на БПЦ.

По този повод в катедралния храм на София „Св. вмца Неделя”, с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит заупокойна Света Литургия ще отслужи Негово преосвещенство Браницки епископ Григорий - викарий на Софийския митрополит.

От 18.00 ч. Софийска света митрополия и Столична община - Дирекция „Култура” организират в епархийския салон, с благословението на Негово Светейшество Неофит Митрополит Софийски и Патриарх Български възпоменателна вечер с духовен концерт по случай 100 години от рождението и две години от кончината на блаженопочиналия и приснопаметен Български Патриарх Максим.

Възпоменателно слово ще произнесе Негово Високоблагоговейнство ст. ик. Ангел Ангелов - протосингел на Софийската св. митрополия.

Патриарх Максим почина на 6 ноември 2012 г. на 98-годишна възраст в болница Лозенец.

Хиляди българи изпратиха дядо Максим в София в храм „Света Неделя”, както и в катедралния храм „Св. Александър Невски”. Духовният глава на Българската православна църква беше погребан на 9 ноември в Троянския манастир.

Негово Светейшество патриарх Максим беше начело на Българската православна църква 41 години (1971-2012). Той е най-дълго управлявалият БПЦ патриарх.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
719 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини